Gdy przygotowujemy romantyczną kolację, nie możemy zapomnieć o wybraniu odpowiedniego wina. Odpowiedniego, czyli jakiego? Odpowiedź na to pytanie nie jest taka prosta.
W zależności od gustów smakowych zdecydować się można na wino białe, różowe lub czerwone. Od zawartości cukru resztkowego będzie natomiast zależeć wytrawność wybranego wina – im wyższy poziom, tym wino będzie słodsze, nawet jeżeli etykieta będzie wskazywać za jego wytrawną czy półwytrawną odmianę.
- Jeśli planujecie spędzić wieczór na romantycznej kolacji przy świecach, w cieple domowego zacisza, z pewnością zasmakuje wam „spokojne”, czerwone wino półsłodkie – radzi Anna Kaliszan z BS Bohemia Sekt Polska sp. z o.o., dystrybutora win z południowych Moraw. - Ten wykwintny trunek doskonale komponować się będzie z makaronami i ucztą serową, np. fondue. Takie wino najlepiej serwować w temperaturze nieznacznie niższej od pokojowej, czyli od 14 do 17 stopni Celsjusza.
Kobiety o bardziej wrażliwej naturze z pewnością docenią subtelny smak wina różowego o lekkim aromacie malin, jeżyn i czereśni.
Jeśli natomiast na kolację przygotowujemy sałatkę lub jakąś potrawę z grilla (nawet elektrycznego), to idealną kompozycją będzie wino o delikatnej kwasowości. Z kolei do ryb pasować będzie różowe wino z czerwonych winogron, owoców leśnych i suszonych ziół.
Tym, którzy lubią bardziej egzotyczne klimaty, zaleca się białe wino o aromacie miodu i egzotycznych owoców takich jak mango czy mandarynka. Bardzo pasuje one np. do potraw z drobiu, miękkich serów pleśniowych czy ostryg.
Można też zdecydować się na wino musujące, ale oczywiście nie pierwsze lepsze.
- Bąbelki muszą być naturalne, o czym powinna informować etykieta na butelce – wyjaśnia Anna Kaliszan. – Oryginalne wino musujące dojrzewa przez długi czas, dzięki czemu jego smak jest subtelny i pozbawiony jakichkolwiek konserwantów czy też sztucznych emulgatorów smaku.
Przy winach musujących szczególnie trzeba uważać na ich temperaturę, która powinna oscylować pomiędzy 6 a 9 stopni Celsjusza. Aby to osiągnąć, Anna Kaliszan poleca sposób znany m.in. z filmów, czyli umieszczenie butelki w metalowym kubełku wypełnionym wodą i kostkami lodu.
Do białego mięsa doskonale pasują lekko kwaskowate wina z winogron Welschriesling i Green Veltliner. Natomiast do owoców morza, ryb i sałatek z owoców można spróbować wina musującego o aromacie dzikich truskawek i malin.
Czytaj także: |
Szampan czy wino musujące? Czym właściwie się różnią szampan i wino musujące? To pytanie staje się bardzo aktualne, gdy zbliża się sylwester. |
Jak kupić dobre wino za nie więcej niż 25 zł? Dobre wino wcale nie musi kosztować fortuny. Czym się kierować przy wyborze, gdy chcemy wydać na nie do 25 zł. |
Czy oszalejemy na punkcie wina? Wino zdobywa coraz większe rzesze zwolenników. Dlaczego? |
Jak należy podawać wino? Do czego podajemy białe wino? Z czym najlepiej smakuje wermut? Jakie wino do deseru? Odpowiadamy na te i inne pytania w krótkim poradniku o winie. |
Coraz częściej zwracamy uwagę, jakie wino kupujemy Jak się okazuje wino dobre jest nie tylko do wykwintnej kolacji, ale także do schabowego. Jednak musimy wiedzieć jak dobrać te właściwe. |
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?