MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Jarmark Dobrego Smaku z mandatami

Redakcja
Po raz kolejny okazało się, że sprzedawcy na Jarmarku Dobrego ...
Po raz kolejny okazało się, że sprzedawcy na Jarmarku Dobrego ... archiwum / Radek Rakowski
Po raz kolejny okazało się, że sprzedawcy na Jarmarku Dobrego Smaku nie przestrzegali przepisów sanitarnych.

Sanepid kontrolujący stragany nie miał tym razem zastrzeżeń do organizatorów imprezy, jak miało to miejsce trzy lata temu, ale do niektórych sprzedawców.

Na straganach z żywnością i stoiskach gastronomicznych stwierdzono między innymi nieprawidłowe przechowywanie produktów łatwo psujących się (ryby wędzone, wędliny) poza urządzeniami chłodniczymi.

Kontrolerzy z poznańskiego sanepidu mieli także poważne zastrzeżenia do sposobu przechowywania pieczywa na niektórych stoiskach. Pieczywo stało w ażurowych koszach bezpośrednio na płycie rynku, natomiast sprzedawane pieczywo było niezabezpieczone przed owadami i każdy mógł je dotknąć.

Stwierdzono także brak higieny przy przechowywaniu opakowań do żywności.

Na produktach pochodzenia zagranicznego (wędlinach, serach, olejach i winach) brakowało oznakowań w języku polskim, niektórzy sprzedawali także żywność niewiadomego pochodzenia.

Na dodatek niektórzy sprzedawcy nie mieli aktualnych orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych.

Kontrolerzy na bieżąco zalecali wprowadzanie zmian, w kilku przypadkach wdrożyli postępowanie administracyjne, a trzy osoby ukarano mandatami karnymi.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto