Sanepid kontrolujący stragany nie miał tym razem zastrzeżeń do organizatorów imprezy, jak miało to miejsce trzy lata temu, ale do niektórych sprzedawców.
Na straganach z żywnością i stoiskach gastronomicznych stwierdzono między innymi nieprawidłowe przechowywanie produktów łatwo psujących się (ryby wędzone, wędliny) poza urządzeniami chłodniczymi.
Kontrolerzy z poznańskiego sanepidu mieli także poważne zastrzeżenia do sposobu przechowywania pieczywa na niektórych stoiskach. Pieczywo stało w ażurowych koszach bezpośrednio na płycie rynku, natomiast sprzedawane pieczywo było niezabezpieczone przed owadami i każdy mógł je dotknąć.
Stwierdzono także brak higieny przy przechowywaniu opakowań do żywności.
Na produktach pochodzenia zagranicznego (wędlinach, serach, olejach i winach) brakowało oznakowań w języku polskim, niektórzy sprzedawali także żywność niewiadomego pochodzenia.
Na dodatek niektórzy sprzedawcy nie mieli aktualnych orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych.
Kontrolerzy na bieżąco zalecali wprowadzanie zmian, w kilku przypadkach wdrożyli postępowanie administracyjne, a trzy osoby ukarano mandatami karnymi.
**
**
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.5/images/video_restrictions/0.webp)
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?