Doskonały czarny kawior nie jest produkowany jedynie w Rosji i Iranie. Na rynek dostarczają go też Francuzi i Włosi, a od Niedawna także Polacy z Konina Szymon Świłło i Tomasz Gens. - W 8 miesięcy stworzyliśmy ekskluzywną markę - przyznał Świłło. - Chcieliśmy trafić do najlepszych restauracji i hoteli. I w zasadzie w bardzo krótkim czasie udało nam się to zrobić - zapewnia producent z Konia.
Zobacz też: Spodobały Ci się talerze w restauracji? To zabierz je do domu
W Koninie rocznie produkuje się ok. 500 kg czarnego kawioru z ryb jesiotrowatych. To jeszcze niewiele w porównaniu z 400 tys. ton produkowanymi na całym świecie. Wartość światowej produkcji szacuje się na ponad 10 mld zł.
Co ciekawe słoiczka trafia zawsze ikra od jednej ryby. Dlaczego? - Każda samica ma lekko inny odcień i wielkość ziarenek - wyjaśnił dyrektor hodowli jesiotrów Henryk Mokrzycki.
Zobacz też: Mikołaj Rej o wielkopolskiej szynce złotnickiej w TVN **
Źródło: x-news.pl
Źródło: x-news.pl
Skomentuj:
Kawior z Konina podbija świat!
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?