Od 7 do 11 czerwca inspektorzy skontrolowali 15 straganów ze sprzedażą: wędlin, pieczywa, serów dojrzewających i góralskich, słodyczy (żelki, krówki), rur poznańskich i pierników, rękodzieł cukierniczych, miodu i miodów pitnych. Sprawdzili także 11 punktów gastronomicznych.
- W nielicznych przypadkach brakowało zezwoleń na prowadzenie działalności, a także dokumentów i certyfikatów potwierdzających jakość sprzedawanych środków spożywczych - wyjaśnia Cyryla Staszewska, rzeczniczka prasowa Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. - Stwierdzono też brak dostatecznego zabezpieczenia środków spożywczych nieopakowanych przed zanieczyszczeniami zewnętrznymi oraz przechowywanie i eksponowanie żywności nietrwałej mikrobiologicznie poza urządzeniami chłodniczymi.
Inspektorzy zauważyli, że w niektórych punktach sprzedaży brakowało odpowiednich urządzeń do utrzymania właściwej higieny personelu (do mycia i suszenia rąk), dostatecznej ilości zimnej i gorącej wody pitnej, warunków do higienicznego usuwania odpadów płynnych oraz zużytego tłuszczu (poprodukcyjnego).
Inspektorzy wydali stosowne polecenia oraz nałożyli trzy mandaty karne.
Więcej o samym Jarmarku Świętojańskim w artykule: |
miejsca, które trzeba odwiedzić, konkurs | 12 czerwca 2010 Poznań - Szczecin - Poznań |
11 czerwca 2010 I LO im. K. Marcinkowskiego | |
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?