MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sardynki to słonowodne i tłuste ryby, bogate w wielonasycone...
fot. Photosiber/gettyimages

Które produkty mają więcej wapnia niż mleko? Wprowadź je do jadłospisu i wzmocnij kości. Co warto jeść przy osteoporozie lub próchnicy?

Sardynki w puszce

Sardynki to słonowodne i tłuste ryby, bogate w wielonasycone kwasy tłuszczowe.

Włączenie ich do jadłospisu korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, poprawia krążenie oraz zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Sardynki są również źródłem witaminy D która wspomaga pracę układu immunologicznego oraz może zmniejszyć ryzyko rozwoju depresji i nowotworów.

Porcja 100 g tych ryb jest źródłem 351 mg wapnia.

Zobacz również

Gdzie zobaczyć mecz Arki Gdynia z GieKSą o awans do PKO Ekstraklasy?

Gdzie zobaczyć mecz Arki Gdynia z GieKSą o awans do PKO Ekstraklasy?

Park Złocień nabiera kształtu. Budowa oryginalnej enklawy zmierza do finału

Park Złocień nabiera kształtu. Budowa oryginalnej enklawy zmierza do finału

Polecamy

Juwenalia w Poznaniu bez kolejnego artysty. Wiemy, kto go zastąpi

Juwenalia w Poznaniu bez kolejnego artysty. Wiemy, kto go zastąpi

Do mięsa na obiad robię taką młodą kapustę. Talerze wracają czyste

Do mięsa na obiad robię taką młodą kapustę. Talerze wracają czyste

Wielkopolskę czekają kolejne nawałnice?

Wielkopolskę czekają kolejne nawałnice?