Drużynom, które doszły do finału nie było łatwo. Zawodnicy musieli w ciągu dwóch godzin zaserwować danie główne, w którym obowiązkowymi składnikami są miecznik, homar, suska sechlońska oraz nalewka polska.
Wielkopolskę w finale reprezentowali Paweł Salamon ze Smolarnia Hotel & Restaurant w Trzciance, Paweł Wojtysiak z Hotel Park w Poznaniu, Bartosz Fabiś z Restauracji NIFTY No.20. Hotel Puro w Poznaniu, Emil Klimas z poznańskiej Cuciny oraz Paweł Kubera z restauracji Figa w Plewiskach. Czyli aż pięć drużyn z dziesięciu finałowych.
Uczestników konkursu oceniało doborowe jury składające się z autorytetów środowiska gastronomii w Polsce i na świecie. - W jury finału KPP zasiedli Wynand Vogel i Gabriela Berechet. Razem z nimi finałowe dania ocieniali również Silvia Castano, Carlos Madeira, Per Mundrap i Georg Wallig, a nad technicznymi aspektami rywalizacji czuwali z kolei Szymon Szlendak i Wojciech Harapkiewicz. Obradom Jury przewodniczył Jean Bos, Prezes Stowarzyszenie Euro Toques Polska – komentuje Agnieszka Glamowski, Koordynator konkursu.
To właśnie dzięki tej skrupulatnej budowie składu sędziowskiego konkurs zyskał ogromną renomę wśród kucharzy, a tytuł „Najlepszego z najlepszych” przyznawany zwycięzcy stanowi o jego kunszcie, doskonałej znajomości technik kulinarnych i ogromnej kreatywności.
Kulinarny Puchar Polski - Wyniki:
1 miejsce: Paweł Salamon i Maciej Pisarek
2 miejsce: Paweł Kubera i Kajetan Świokła
3 miejsce: Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski
Wystartowała Polagra 2016. Ponad tysiąc wystawców z trzydziestu krajów [ZDJĘCIA]
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?