18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Murowana Goślina. Od barszczu po żurek, czyli co jecie w powiecie (ZDJĘCIA)

Robert Domżał
W Zespole Szkół w Murowanej Goślinie odbyło się dzisiaj wielkie gotowanie. Była to już druga edycja akcji "Wiecie co jecie w poznańskim powiecie". Bohaterem dnia były zupy. Robert Domżał
Zespół Szkół w Murowanej Goślinie ma nową kuchnię. Jak się w niej gotuje sprawdzili dzisiaj uczniowie klas gastronomicznych, z powiatu poznańskiego, a także starosta Jan Grabkowski oraz burmistrz Murowanej Gośliny Tomasz Łęcki.

Wiecie, co jecie w poznańskim powiecie? Oczywiście. Zimą popularne są zupy: żurek, pomidorowa, barszcz i wszelkiej odmiany zupy warzywne. Jak się je gotuje pokazali uczniowie szkół ponadgimnazjalnych z powiatu poznańskiego, uczestnicy drugiej edycji akcji "Wiecie, co jecie w poznańskim powiecie".

Zobacz też: Poznańskie kulinaria

Odbyła się ona w budynku Zespołu Szkół w Murowanej Goślinie, w którym zakończono remont. Tylko prace przy modernizacji kuchni pochłonęły 180 tys.zł. Jako pierwsi gotowali w niej uczniowie klas gastronomicznych szkół ponadgimnazjalnych z Puszczykowa, Bolechowa i Murowanej Gośliny. Przy garnkach stanął i starosta poznański Jan Grabkowski, i burmistrz Murowanej Gośliny Tomasz Łęcki. A gotowano zupy.

Komisja konkursowa uznała, że najsmaczniejszą z zup jest krem pomidorowy wykonany przez Angelikę Nowak oraz Klaudię Walkowiak. Barszcz przygotowany przez Magdalenę Zandecką i Huberta Srokę oceniono jako zupę najestetyczniej podaną.

- Nasza zupa powstała na naturalnym samodzielnie wykonanym zakwasie. Ponadto buraki przed gotowaniem delikatnie podpiekamy. Dzięki temu otrzymujemy wyrazistszy kolor. Dodaliśmy też do barszczu odrobinę wędzonego boczku - opowiada Magdalena Zandecka.

Recepta na zakwas

Każdy, kto choć trochę interesuje się gotowaniem wie, że najtrudniej jest zrobić zakwas.
Obrane buraki kroimy w plastry, następnie zalewamy przegotowana chłodną, choć niekoniecznie zimną wodą. Do garnka mieszczącego 1,5 litra wody dodaje 2 ząbki pokrojonego czosnku i 3 łyżki gruboziarnistej soli. Następnie garnek przykrywam lnianym lub płóciennym ręczniczkiem i odstawiam na 3 doby. Garnek powinien stać w temperaturze pokojowej. Ważnym składnikiem zakwasu jest skórka od chleba. Musi to być skórka od chleba żytniego. Trzeba też pamiętać, by nie odkrawać skórki od spodu chleba ale tą ładnie przypieczoną z wierzchu - radzi Magda Zandecka.

Dla Magdy Zandeckiej zdobyte wyróżnienie było już drugim. W pierwszej edycji konkursu "Wiecie co jecie w poznańskim powiecie" przygotowała kanapkę, którą jury również najwyżej oceniło.

Czernina czyli wielkopolski przysmak

Lidia Szymczak, dyrektor Zespołu Szkół w Murowanej Goślinie choć w szkole nie gotuje zachwalała czerninę.
- Gotuje tą zupę w domu. Zaczynam od przygotowania wywaru. Wrzucam do niego suszone owoce takie jak jabłka, śliwki i gruszki oraz włoszczyznę. Ponadto dodaję liść laurowy, pieprz, sól. Na końcu dodaję krew z kaczki zaprawioną odrobiną mąki.W sklepach można już kupić odpowiednio przygotowana krew. Wystarczy więc wlać ją do garnka. Czerninę zwykle doprawiam odrobiną octu winnego - mówi Lidia Szymczak.

W Wielkopolskich domach czernina była zwykle zupą niedzielną. Na drugie danie serwowano wówczas kaczkę i pyzy drożdżowe oraz modrą kapustę.

- Akcja ma na celu propagowanie zdrowego odżywiania. Chcemy też przypomnieć receptury potraw regionalnych - mówi Jan Grabkowski, starosta poznański.

Młodzież nie tylko gotowała. Mogła również posłuchać rad dietetyków, zważyć się, zmierzyć ciśnienie oraz poziom cukru w krwi. Zadbali o to pracownicy Szpitala w Puszczykowie, którzy obecni byli w Murowanej Goślinie.

Twórz Nasze Miasto razem z nami. Pisz na poznan@naszemiasto.pl lub zostaw nam wiadomość na facebooku


ZEBRAliśmy nasze serwisy w jednym miejscu:
Wszystko o Lechu Poznań - BUŁGARSKA.PL: polub serwis na Facebooku
Filmy z Poznania i całej Wielkopolski - GŁOS.TV: polub serwis na Facebooku
Inwestycje i budownictwo w Wielkopolsce - DOM
Baw się i wygrywaj nagrody - KONKURSY


Dobroczynne działanie rzepy. Znasz je?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie