Wiecie, co jecie w poznańskim powiecie? Oczywiście. Zimą popularne są zupy: żurek, pomidorowa, barszcz i wszelkiej odmiany zupy warzywne. Jak się je gotuje pokazali uczniowie szkół ponadgimnazjalnych z powiatu poznańskiego, uczestnicy drugiej edycji akcji "Wiecie, co jecie w poznańskim powiecie".
Zobacz też: Poznańskie kulinaria
Odbyła się ona w budynku Zespołu Szkół w Murowanej Goślinie, w którym zakończono remont. Tylko prace przy modernizacji kuchni pochłonęły 180 tys.zł. Jako pierwsi gotowali w niej uczniowie klas gastronomicznych szkół ponadgimnazjalnych z Puszczykowa, Bolechowa i Murowanej Gośliny. Przy garnkach stanął i starosta poznański Jan Grabkowski, i burmistrz Murowanej Gośliny Tomasz Łęcki. A gotowano zupy.
Komisja konkursowa uznała, że najsmaczniejszą z zup jest krem pomidorowy wykonany przez Angelikę Nowak oraz Klaudię Walkowiak. Barszcz przygotowany przez Magdalenę Zandecką i Huberta Srokę oceniono jako zupę najestetyczniej podaną.
- Nasza zupa powstała na naturalnym samodzielnie wykonanym zakwasie. Ponadto buraki przed gotowaniem delikatnie podpiekamy. Dzięki temu otrzymujemy wyrazistszy kolor. Dodaliśmy też do barszczu odrobinę wędzonego boczku - opowiada Magdalena Zandecka.
Recepta na zakwas
Każdy, kto choć trochę interesuje się gotowaniem wie, że najtrudniej jest zrobić zakwas.
Obrane buraki kroimy w plastry, następnie zalewamy przegotowana chłodną, choć niekoniecznie zimną wodą. Do garnka mieszczącego 1,5 litra wody dodaje 2 ząbki pokrojonego czosnku i 3 łyżki gruboziarnistej soli. Następnie garnek przykrywam lnianym lub płóciennym ręczniczkiem i odstawiam na 3 doby. Garnek powinien stać w temperaturze pokojowej. Ważnym składnikiem zakwasu jest skórka od chleba. Musi to być skórka od chleba żytniego. Trzeba też pamiętać, by nie odkrawać skórki od spodu chleba ale tą ładnie przypieczoną z wierzchu - radzi Magda Zandecka.
Dla Magdy Zandeckiej zdobyte wyróżnienie było już drugim. W pierwszej edycji konkursu "Wiecie co jecie w poznańskim powiecie" przygotowała kanapkę, którą jury również najwyżej oceniło.
Czernina czyli wielkopolski przysmak
Lidia Szymczak, dyrektor Zespołu Szkół w Murowanej Goślinie choć w szkole nie gotuje zachwalała czerninę.
- Gotuje tą zupę w domu. Zaczynam od przygotowania wywaru. Wrzucam do niego suszone owoce takie jak jabłka, śliwki i gruszki oraz włoszczyznę. Ponadto dodaję liść laurowy, pieprz, sól. Na końcu dodaję krew z kaczki zaprawioną odrobiną mąki.W sklepach można już kupić odpowiednio przygotowana krew. Wystarczy więc wlać ją do garnka. Czerninę zwykle doprawiam odrobiną octu winnego - mówi Lidia Szymczak.
W Wielkopolskich domach czernina była zwykle zupą niedzielną. Na drugie danie serwowano wówczas kaczkę i pyzy drożdżowe oraz modrą kapustę.
- Akcja ma na celu propagowanie zdrowego odżywiania. Chcemy też przypomnieć receptury potraw regionalnych - mówi Jan Grabkowski, starosta poznański.
Młodzież nie tylko gotowała. Mogła również posłuchać rad dietetyków, zważyć się, zmierzyć ciśnienie oraz poziom cukru w krwi. Zadbali o to pracownicy Szpitala w Puszczykowie, którzy obecni byli w Murowanej Goślinie.
Twórz Nasze Miasto razem z nami. Pisz na [email protected] lub zostaw nam wiadomość na facebooku
ZEBRAliśmy nasze serwisy w jednym miejscu:
Wszystko o Lechu Poznań - BUŁGARSKA.PL: polub serwis na Facebooku
Filmy z Poznania i całej Wielkopolski - GŁOS.TV: polub serwis na Facebooku
Inwestycje i budownictwo w Wielkopolsce - DOM
Baw się i wygrywaj nagrody - KONKURSY
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?