Dietetyk medyczny, Justyna Marszałkowska, radzi co jeść i pić, by się nie pocić - a co lepiej wykluczyć z letniego menu.
1. Pij dużo wody mineralnej i naparów ziołowych
Wiele osób mylnie sądzi, że ograniczając ilość płynów zahamuje ilość wydzielanego potu. Nie jest to dobry sposób walki z problemem. Trzeba pamiętać, że jeśli organizm jest odwodniony, to w prawdzie wydziela mniej potu, ale jego termoregulacja jest lekko zaburzona.
Pocenie się może wzmagać również kofeina, dlatego niewskazana jest kawa i czarna herbata oraz alkohol. Napoje te powodują przyspieszenie krążenia krwi oraz wzrost temperatury ciała, stąd też wzmagają potliwość. Latem warto wyeliminować całkowicie kawę i czarną herbatę. Zastąp je wodą mineralną i naparami ziołowymi. W czasie upałów wypijaj przynajmniej 2 litry płynów. Szczególnie pomocne mogą być napary z mięty, pokrzywy, szałwii i wierzby białej. Zrezygnuj z tych, które działają napotnie i potęgują tą dolegliwość, czyli z ziela z lipy, czarnego bzu, a także herbaty z dodatkiem korzenia imbiru.
Najlepsze są napoje w temperaturze pokojowej. Bierzmy przykład z południowców, którzy popijają w ciągu dnia ciepłe napoje. Porcję chłodnego napoju
z dodatkowymi kostkami lodu organizm traktuje jako zagrożenie dla właściwej ciepłoty i reaguje natychmiastowym podniesieniem temperatury. Odwrotnie jest po wypiciu ciepłego napoju, który działa jak sygnał do obniżenia temperatury ciała.
2. Ogranicz ilość spożywanego białka, zwłaszcza w czasie upałów
Pot wydzielany na skórze zawiera białko, które podczas rozkładu przez bakterie powoduje przykry zapach. Jedzenie dużych ilości produktów zawierających białko powoduje większą potliwość. Dlatego staraj się unikać dań mięsnych, zwłaszcza smażonych oraz zup gotowanych na mięsnych wywarach. Unikaj zawiesistych sosów, zrezygnuj ze śmietany, mleka i serów pleśniowych. Z nabiału wybieraj napoje mleczne fermentowane o smaku naturalnym i białe sery.
3. Wybieraj sezonowe warzywa i owoce
Niektóre warzywa powodują, że woń potu staje się bardziej intensywna. Do tej grupy można zaliczyć przede wszystkim cebulę, por i czosnek. Warto je ograniczyć przygotowując posiłki. Pozostałe warzywa (poza strączkowymi) możesz jeść niemal
bez ograniczeń. Wykorzystuj przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce. Ważne,
by spożyć ich minimum 4 porcje dziennie. Sięgaj po warzywa szczególnie bogate
w potas, który tracimy wraz z potem: pomidory, młode ziemniaki, awokado, marchew, kalarepę, cukinię, sałatę czy kukurydzę. Warzywa strączkowe jedz maksymalnie raz w tygodniu – zamiast mięsnego obiadu wybierz soję, soczewicę lub cieciorkę. Przynajmniej raz dziennie zjedz owoc – bogate w potas banany, morele, figi oraz kiwi, a także truskawki, winogrona, porzeczki, jeżyny czy jabłka.
4. Zrezygnuj całkowicie z ostrych przypraw na rzecz świeżych ziół
Zamiast pieprzu, ostrej papryki lub rozgrzewającego cynamonu używaj świeżych ziół
– bazylii, mięty, pietruszki, kopru. Zaleca się także ograniczenie spożycia soli i produktów zawierających glutaminian sodu. Dlatego odrzuć wszelkie mieszanki przypraw z dodatkiem soli, a także kostki rosołowe. Do przygotowania posiłków używaj wyłącznie świeżych produktów i ziół.
Jednak może być i tak, że odpowiednia dieta i higiena nie wystarczą, by ograniczyć wydzielanie potu. Wtedy koniecznie trzeba wybrać się do lekarza. Nierzadko wzmożone pocenie powiązane jest z poważnymi dolegliwościami, m.in. takimi jak: cukrzyca, choroby tarczycy, choroby układu pokarmowego (zwłaszcza zaburzenia jelitowe) czy nowotwory. Problem nadmiernej potliwości spotykany jest także u kobiet ciężarnych i w okresie menopauzy.
Wybierz lokal bez papierosa! Wygraj nagrody! Ruszyła Akcja Paczka! |
Wesoła Szkoła Pomóż nam zebrać artykuły szkolne dla domu dziecka |
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?