Jednak te potrawy głosów nie mają. Robi się je cichutko.
Jest jednak jedna taka, którą słychać w całej kuchni i pachnie w całym domu. To popularne i kochane przez smakoszy w każdym wieku placki ziemniaczane. Co ciekawe upieramy się, że jest to nasza regionalna potrawa, a tak naprawdę przygotowuje się je w całej Polsce, ba! – na całym świecie.
Głównymi składnikami są starte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli oraz jajka. Placki ziemniaczane podawane mogą być z różnego rodzaju sosami, gulaszem, kwaśną śmietaną, cukrem oraz, ale tak w Wielkopolsce raczej się nie podaje – konfiturą, musem jabłkowym lub z białym serem.
Plyndze zaczęto smażyć w czasach biedy i nieurodzaju w XIX wieku. Były też takie okresy w historii, kiedy zastępowały chleb na stołach. Były przygotowywane nawet ze zgniłych ziemniaków, dodawane były plewy, kora drzew. Biedniejsi ludzie przychodzili do bogatszych gospodarzy pracować, a w zamian otrzymywali gorszej klasy ziemniaki, które były natychmiast ścierane i pieczone, aby nie uległy większemu zepsuciu.
![od 7 lat](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.5/images/video_restrictions/7.webp)
Deser z mrożonymi brzoskwiniami. Ten patent to hit!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?