Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Polagra rośnie w siłę

Redakcja
Aby zmieścić wszystkich wystawców jesiennych targów spożywczych MTP wybudują specjalny pawilon! Ten otwierany za tydzień to za mało!

Po raz kolejny na terenach Międzynarodowych Targów Poznańskich spotkają się przedstawiciele przemysłu spożywczego – producenci maszyn i urządzeń, producenci żywności przetworzonej, win i alkoholi, dystrybutorzy i handlowcy oraz mistrzowie kulinarni, cukierniczy i piekarscy. W tym samym czasie odbędą się trzy najważniejsze polskie wydarzenia branży spożywczej – Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra-Food, Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych Polagra-Tech oraz Międzynarodowe Targi Gastronomii Gastro Trendy.

Wszystkie te imprezy targowe wywodzą się z jednej Polagry, jednak z czasem zostały podzielone na samodzielne targi, aby ułatwić - zarówno wystawcom jak i odwiedzającym - poruszanie się w poszczególnych branżach przemysłu spożywczego. Na dodatek, aby ta komunikacja była jeszcze bardziej ułatwiona, poszczególne targi podzielone zostały na salony poświęcone poszczególnym segmentom rynku.

Chleby, bułki, ciastka, ciasta, torty...

Niektóre z salonów odbywają się w cyklu dwuletnim i tak, w tym roku na Polagrze-Tech gościć będziemy przedstawicieli branży piekarskiej i cukierniczej. Pawilony 5, 9 i 9A wypełnią maszyny i urządzenia potrzebne w każdej piekarni i cukierni. Większość z nich w czasie targów będzie normalnie pracować, produkując pieczywo i ciastka.

Pokazy mistrzów cukiernictwa to nieodlączny element Polagry-Tech

Jednak na próżno będziecie szukać pawilonu 9A na mapach MTP. Pawilon dobudowany zostanie specjalnie na targi Polagra-Tech i stanie między pawilonami 5 a 9.

- Zlikwidujemy tym samym istniejący w tym miejscu przejazd, dlatego wszystkich wystawców i zwiedzających prosimy o zapoznanie się z przygotowanym specjalnie na targi planem terenów targowych – mówi Joanna Jasińska, dyrektor targów Polagra-Tech.

Zobacz plan terenów MTP w czasie Polagry-Tech

W czasie Polagry-Tech odbędzie się między innymi Światowy Kongres Piekarzy. Swój udział w imprezie już zapowiedziało ponad 80 piekarzy z całego świata. Jednak to nie koniec wydarzeń tej branży. Na przestrzeni specjalnego XVI Forum Piekarstwa i Cukiernictwa codziennie odbywać się będą pokazy mistrzów piekarstwa, cukierników, karmelarzy i lodziarzy. Najlepsi polscy piekarze walczyć będą w krajowych eliminacjach do Pucharu Świata w Piekarstwie, a swoje umiejętności zaprezentują także cukiernicy – członkowie Europejskiego Zgrupowania Interesów Gospodarczych na przestrzeni nazwanej EZIG Expo Sweet.

Po raz drugi Polagra-Tech wyjdzie poza tereny MTP

- W niedzielę, 12 września, zapraszamy wszystkich poznaniaków na Stary Rynek, na II Ogólnopolskie Święto Chleba – zapowiada Joanna Jasińska. – Wspólnie ze Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa przygotowaliśmy nie tylko kiermasz wszelkiego rodzaju wypieków, ale także ciekawy program na scenie.

Pierwsze Święto Chleba zorganizowane na Starym Rynku dwa lata temu przyciągnęło tłumy poznaniaków.

Drugą, licznie reprezentowaną branżą Polagry-Tech będzie mleczarstwo.
- W tym roku, po raz pierwszy, na tej samej przestrzeni pawilonów 6 i 6A spotkają się zarówno producenci maszyn i urządzeń dla przemysłu mleczarskiego, jak i wyrobów mleczarskich, wystawiających się w ramach Polagry-Food – wyjaśnia Joanna Jasińska. – To pierwsze takie wielkie spotkanie obu branż.

Kulinarny Puchar Polski po raz ostatni w znanej formie

Gastronomia, mimo kryzysu, jest jedną z najdynamiczniej rozwijających się w Polsce branż. Czasami jednak wiele pozostawia do życzenia jej jakość. Wystawcy targów Gastro Trendy starają się zmienić stereotypowy obraz polskich lokali, a jednym ze sposobów są pokazy i konkursy kulinarne, w których każdy może przyglądać się pracy mistrzów i podpatrywać nowatorskie rozwiązania.

Kulinarny Puchar Polski to najważniejszy rodzimy konkurs gastronomiczny

- Już po raz 10 rozegrany zostanie Kulinarny Puchar Polski, jednocześnie będzie to ostatni konkurs w dotychczasowej formule – zapowiada Donata Paszkiewicz, koordynator targowego programu. – Już w tym roku, aby nie było posądzeń o sprzyjanie któremukolwiek z zawodników, jury będzie całkowicie międzynarodowe. Przewodniczyć mu będzie Andrzej Bryk, ale on nie będzie oceniał potraw.

Podstawową zasadą Kulinarnego Pucharu Polski jest to, że nie można się do niego zgłosić samodzielnie. Zakwalifikowani zostają jedynie zwycięzcy 10 najlepszych polskich konkursów kulinarnych. Ale tych z roku na rok przybywa.
- Dlatego od przyszłego roku, Kulinarny Puchar Polski zostanie poprzedzony preeliminacjami – mówi Donata Paszkiewicz. – Jury wybierze spośród zawodników najwyżej dziesięciu kucharzy na najwyższym poziome, którzy wystartują dzień później w Pucharze.

Kawa rządzi światem

Po raz trzeci na Polagrze-Food rozegrana zostanie Olimpiada Kawy. Uczestnicy – pracownicy największych polskich sieci kawowych (Cofee Haven,  Green Coffee, Empik Cafe, I Coffee, MK Cafe, Świat Lodów i Lodomania) zmierza się w czterech dyscyplinach: latte art. (na najlepsze latte i macchiato), coffee in good spirits (kawowe drinki z alkoholem), espresso na czas oraz cup testing.

W czasie Polagry-Food można nie tylko dowiedzieć się wszystkiego o kawie, ale także nauczyć się jak ją przygotowywać.

Ta ostatnia konkurencja to rozpoznawanie dwóch identycznych gatunków kawy spośród kilkunastu przygotowanych napojów. A używać można tylko smaku i węchu.

Cup Testing to konkurencja, w której trzeba się wykazać doskonałym smakiem i (lub) węchem.

- Po raz pierwszy na Polagrze-Food rozegrane zostaną Mistrzostwa Polski SCAE Cup Testing, będące eliminacją do mistrzostw Europy – mówi Hanna Skrzypczak, dyrektor Polagry-Food. – Zapraszamy na nie w środę i czwartek, 15 i 16 września.

Targowa gorączka już się zaczęła

I chociaż Polagra-Food rozpocznie się dopiero 13 września, to już teraz w Poznaniu można spotkać wystawców z całej Polski, którzy na targach promować będą swoje wyroby.

- Wystawimy ponad sto swoich produktów, jednak największy nacisk położymy na wędliny z dziczyzny – zapowiada Marcin Zimon z Zakładu Wędliniarskiego Stania ze Świerklan na Śląsku. – Promować będziemy kabanosy i kiełbasę z dziczyzny, szynkę z jelenia oraz udziec dzika.

Wędliny z dziczyzny większą popularnością niż w Polsce cieszą się na zachodzie Europy, a z uwagi na swoje walory smakowe i jakość surowca z pewnością zasługują na większą uwagę rodzimych klientów. W przeciwieństwie do zakładów produkujących podobne wędliny ma Zachodzie mięso użyte do ich wytwarzania nie pochodzi z hodowli a z polskich lasów.

Pracujące na Polagrze-Tech maszyny i urządzenia do produkcji pieczywa i ciastek to atrakcja nie tylko dla przedstawicieli branży.

Do prezentacji na poznańskich targach przygotowują się także organizatorzy Międzynarodowych Targów Książki Kulinarnej.
- Obecnych będzie kilkunastu wystawców z kraju i zagranicy z książkami z 36 krajów świata – zapowiada Jan Janusz Akielaszek, prezydent targów. – Pokażemy także ponad 200 nagrodzonych do tej pory tytułów, takich jak chociażby „Polski pejzaż kulinarny” czy „Kuchnia lasów i borów”.

Targi Polagra-Food i Polagra-Tech rozpoczną się w poniedziałek, 13 września. Dzień wcześniej, w niedzielę czynny będzie Salon Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego targów Polagra-Tech. Jednorazowy bilet wstępu na wszystkie wydarzenia targowe odbywające się w tym czasie na terenie MTP kosztuje - 10 zł (elektroniczny, po wcześniejszej rejestracji), 20 zł (kupiony w kasie po rejestracji) lub 60 zł (kupiony w kasie bez rejestracji). Bilet wielokrotny na całe targi - 50 zł (elektroniczny, po wcześniejszej rejestracji), 60 zł (kupiony w kasie po rejestracji) lub 150 zł (kupiony w kasie bez rejestracji). Do rejestracji uprawnione są osoby związane z branżą, której dotyczą targi (na podstawie wizytówki lub pieczątki) oraz studenci i uczniowie szkół związanych z branżą (na podstawie ważnej legitymacji).

Specjalnie dla poznaniaków, którzy lubią dobre tradycyjne produkty, w sobotę i niedzielę, 11 i 12 września, otwarte będą targi Smaki Regionów. W pawilonach 7A i 8A będzie można spróbować i kupić produkty regionalne i tradycyjne z 14 województw. W te dwa dni wtęp na targi Smaki Regionów będzie bezpłatny.

Sprawdź program wydarzeń targów Polagra-Food, Polagra-Tech, Gastro-Trendy, Smaki Regionów oraz odbywającego się w tym samym czasie Międzynarodowego Salonu Techniki Opakowań i Logistyki Taropak:
niedziela - 12 września| poniedziałek - 13 września | wtorek - 14 września | środa - 15 września | czwartek - 16 września


Wybierz lokal bez papierosa! Wygraj nagrody! Ruszyła Akcja Paczka!
Wesoła Szkoła
Pomóż nam zebrać artykuły szkolne dla domu dziecka

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto