- Inspektorzy oddziału higieny żywienia i żywności sprawdzali sklepy, punkty gastronomiczne, targowiska oraz pomieszczenia z przeznaczeniem do żywienia dzieci w obiektach wypoczynkowych.
W 4 sklepach nieprawidłowości dotyczyły brudnego sprzętu i pomieszczeń, obecności os i much, złej segregacji artykułów spożywczych w urządzeniach chłodniczych oraz braku aktualnych badań lekarskich personelu - mówi Cyryla Staszeska, rzenik prasowy poznańskiego sanepidu.
Dodatkowo, w jednym z obozów młodzieżowych wykryto, że nie wydzielono odpowiedniego pomieszczenia do żywienia uczestników.
Zastrzeżenia wzbudził także punkt gastronomiczny, w którym nieprawidłowo przechowywano odpady gastronomiczne. Z kolei na straganie, na placu Bernardyńskim, sprzedawano w niehigienicznych warunkach warzywa i owoce marnej jakości.
Za stwierdzone nieprawidłowości inspektorzy nałożyli 4 mandaty i wydali 4 decyzje zobowiązujące właścicieli do właściwego przechowywania środków żywności i poprawy stanu higieniczno-sanitarnego w pomieszczeniach.
Ponadto jeden z zajazdów na terenie powiatu poznańskiego zamknięto z powodu złego stanu sanitarnego całego zaplecza kuchennego. Właściciela lokalu ukarano mandatem.
Kontrole będą prowadzone również w sierpniu.
Zobacz też: |
Sanepid kontroluje poznańskie sklepy Inspektorzy sanitarni sprawdzają m.in. warunki przechowywania lodów, a także daty ważności produktów spożywczych. Wyniki są różne. |
PHOTO DAY 4.0 - STARY BROWAR NOCĄ 8 sierpnia, godz. 20 |
WAKACJE 2009 W POZNANIU kultura, sport, turystyka | TRANSFERY 2009 | KONKURSY MM POZNAŃ sprawdź co możesz wygrać |
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?