Składniki:
2 łyżki oliwy,
200 g ugotowanych grzybów,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
800 ml bulionu warzywnego,
100 ml śmietany 30%,
sól ziołowa,
pieprz ziołowy,
tymianek
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę. Rozgniatamy ząbki czosnku. Ugotowane grzyby na rozgrzanej oliwie podsmażamy wraz z cebulą i czosnkiem. Podsmażone grzyby dodajemy do gotującego się rosołu (kilka grzybów można pozostawić do dekoracji). Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy grzyby będą miękkie całą zupę dokładnie miksujemy. Zabielany śmietaną i ponownie gotujemy. Podawać można z łazankami i podsmażonymi wcześniej plastrami grzybów.
ZOBACZ: Stół wigilijny: Świąteczne dekoracje. Jak przystroić stół na Boże Narodzenie? [ZDJĘCIA]