Poznań: W czwartek obchodzimy światowy dzień pizzy [ZDJĘCIA]

Kuba Błoszyk
Pizzę w Poznaniu można zjeść praktycznie na każdym rogu, jednak mało kto wie, że niektóre z pizzerii prowadzone są przez rodowitych Włochów. Właściciel jednej z nich zdradził nam sekret prawdziwej włoskiej pizzy.

Historia tej popularnej potrawy jest równie skomplikowana, jak jej prawidłowe przygotowanie. Ten kulinarny wynalazek niektórzy przypisują starożytnym Grekom, a nawet Egipcjanom. Jednak tak naprawdę najbardziej znana jest historia oryginalnej włoskiej Margherity. W 1889 roku Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka, na której cześć miejscowy piekarz przygotował specjalną potrawę. Pizza nazwana jej imieniem obłożona została pomidorami, mozzarellą i bazylią, co miało symbolizować narodowe kolory Włoch.

Obecnie coraz mniej wagi przykłada się do oryginalnych receptur i świeżych składników. Teraz restauratorzy stawiają głównie na szybkość podania posiłku i dużą ilość składników. Jednak na szczęście nie wszystkie.

Jedną z tradycyjnych włoskich restauracji jest lokal Da Luigi, którą prowadzi pochodzący z Rzymu – Sebastiani Luigiano. - We Włoszech pracowałem przez wiele lat jako cukiernik, jednak tak naprawdę moim największym marzeniem od zawsze było zostać prawdziwym kucharzem. – wyjaśnia kucharz i właściciel lokalu. - Kuchnia to moja pasja i postanowiłem spełnić moje marzenie w Polsce, zakładając włoską restaurację.

To właśnie on zdecydował się nam zdradzić oryginalny przepis na prawdziwą włoską pizzę i mało tego… przygotował ją specjalnie dla nas na żywo. Oczywiście największym sekretem i jednocześnie gwarancją sukcesu jest idealne ciasto.

- Ciasto do pizzy powinno przeleżeć w lodówce co najmniej 3-4 godziny – wyjaśnia Włoch. - Polacy robią strasznie grube ciasto i dają bardzo dużo okładu, a oryginalna pizza włoska powinna być cieniutka i chrupiąca.

Więcej fimów serwisu Głos.TV

Najważniejsze informacje z Poznania - zamów nasz newsletter

Dlaczego ludzie kochają psy?

Wideo

Komentarze 15

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

b
bywalecDaLuigi

polski Internet - byle nawrzucać... najwspanialsza, najsmaczniejsza pizza i to jest fakt!

p
pizzaman

"Ani zatem piśmiennictwo, ani marketing na wysokim poziomie" tu za to piśmiennictwo na wysokim poziomie. Żenada ...

z
zdzisia

niech tam już zostanie na zawsze :D albo nakarmcie nią teletubisie ;) pizza z telepizzy jest nie do jedzenia! nieświeże składniki!

a
abcd

@ "autor" Gdybyś był autorem, podpisałbyś się z imienia i nazwiska :) A skoro będzie filmik, to czytelników nie należy traktować jak idiotów, tylko o tym poinformować- tym bardziej zwiększyłbyś odwiedzalność strony. Ani zatem piśmiennictwo, ani marketing na wysokim poziomie. Pozdrawiam

m
mietek

no i co ciast ma leżeć w lodówce min 3h, to jest sekret????
W telepizzy leżało i po 3 dni w lodówce to włoska pizza się chowa.

G
Gość

Otóż to, jaka płaca taka praca... Wielu jest takich, co by napisało coś lepszego, ale za darmo umarło!

a
autor

Lada chwila będzie filmik, na którym Pan Sebastiani pokaże jak robi swoją pizze i opowie o swoich tajnikach:) Nie opisywalem wiec tego wszystkiego w tekscie skoro bedziecie mogli to uslyszec i zobaczyc... Jednak nie wszystko da sie zrobic od razu wiec najpierw poszedl tekst, a za jakis czas bedzie film:) Mimo to dziekuje za slowa krytyki i niezmiernie się ciesze, że sa osoby ktore pisza znakomite teksty:) trzymam kciuki za Twoja karierę:)

b
bez_podpisu

Niech mi dadza kase, to zrobie lepszy artykul bez problemu. Szacunek bylby gdyby ten artykul byl bogatszy w tresc i solidniejszy. Serio. Niewiele trzeba zeby sie zebrac w sobie i zrobic cos porzadniejszego, bo ten jest po prostu na odwal - nie podoba Ci sie, ze mam swoje zdanie?

m
mulak

znalazła się znawczyni... napisz lepszy tekst... i nie przechwalaj się tak! trochę pokory i szacunku do ludzkiej pracy!!!!

a
abcd

jak ktoś pisze dobre artykuły, to raczej nie ten adres... polecam New York Timesa. trochę inny poziom

j
jweoiw

Przez to artykul rozczarowal wlasnie - czytamy, nabieramy sie na ich teksty i pozniej rzadziej zagladamy, bo wiemy czego sie mozna spodziewac. Naprawde kiepska robota... myslalem ze bedzie tu cos Oryginalnego, ciekawego - a to wszystko juz chyba dziecko wie :( Na co ja liczylem!

b
brak_podpisu

ps blad sie wkradl: "ale nie twierdze ze nie znam tez innych pizzerii ktorych smak pizzy zabija." Znaczy tyle, ze nie tylko wloska pizza jest idealna ;)

b
brak_podpisu

Nie podobal mi sie ten artykul - jest o niczym. Kazdy artykul o pizzy jest taki sam, myslalam ze skoro macie sie czym pochwalic w Poznaniu (pizzeria prowadzona przez Wlocha), to ze bedzie troche wysilku wlozonego w ten temat, a artykul krociutki - jakby przelotem zrobiony, od niechcenia. Wszyscy Wlosi wiedza, ze ich ciasto jest miara sukcesu, ze TYLKO ONI potrafia zrobic sukcesywnie idealna pizze. :P Cos takiego. Anyway, liczylam, ze bedzie jakis filmik - a tymczasem sa zdjecia.
Fatalnie, ze pokazano piec w ktorym wypiekana jest pizza. Znajomy Wloch, kiedy mu pokazalam, ze robimy w tego typu piekarnikach spial sie i zrobil awanturę. Coz, rozumiem go, ale rozumiem tez ze nia kazda pizzeria moze sobie pozwolic na prawdziwy piec rozpalany do ogromnej temperatury po to, zeby pizze wyjac po naprawde super-krotkim czasie czyli tak, jak to powinno byc robione. Ciasto w Da Luigi jest smaczne, lubie ich pizze, ale nie twierdze ze znam tez inne pizzerie ktorych smak pizzy zabija.

Artykul slaby, przykro mi.

a
abcd

@ john: choć wysoce niesatysfakcjonujące, nie oczekiwałeś chyba, że otrzymasz przepis? Śródtytuł ma byc lotny, by ludzie czytali. Tak niestety "dziennikarstwo" dziś wygląda. "sekret" jest w tekście. Czytaj uważnie. vide: "Oczywiście największym sekretem i jednocześnie gwarancją sukcesu jest idealne ciasto. "

j
john

To w koncu zdradzil ten przepis, czy nie? Nic z tego artykulu nie wynika...

Dodaj ogłoszenie