Przepisy na czas epidemii koronawirusa. Jak zrobić w domu chleb, bułki i pizzę?
Przepis na chałkę
Składniki: 500 g mąki Typ 500 ( np. Mąki na Chałkę „Domowa Piekarnia”) 250 ml ciepłego mleka 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych 1 całe jajko 50 g cukru 50 g miękkiego masła 1 opakowanie cukru waniliowego płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Przesianą mąkę wsypać do miski i wymieszać z drożdżami (w przypadku świeżych drożdży, należy rozpuścić je w mleku). Mleko wymieszać z jajkiem, masłem, cukrem i wlać do mąki. Dodać sól. Ciasto wyrabiać energicznie przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i poczekać aż podwoi swoją objętość. Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 4 równe części. Z każdej części uformować wałek i zaplatać w warkocz. Chałkę należy odstawić do ponownego wyrastania na około 1 godzinę (przykryć ściereczką). Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem, aby się ładnie zarumieniła i posypać makiem lub kruszonką. Piec w temperaturze 180˚C przez ok. 25-30 minut.