Przepisy na Wielkanoc: Baba, żur i biała kiełbasa [SPRAWDŹ]
Przepisy na Wielkanoc
Pasztet domowy
Składniki:
- 300 g wątroby wieprzowej
- 800 g schabu karkowego bez kości
- 200 g słoniny
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 2 cebule, 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 pęczek zielonej pietruszki / duży
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Schab i wątrobę opłukać, zemleć /jeden raz/.Polać winem,
posypać pieprzem, solą i gałką.Cebulę i czosnek obrać i posiekać lub zemleć. Masę mięsną wymieszać z cebulą, czosnkiem i natką, wbić jajka, dodać mąkę wymieszaną z mlekiem, wyrobić, przyprawić solą, pieprzem i gałką.
Formę z pasztetem wstawić do naczynia z wodą i piec 1 1/2 godz. temperatura 180 st.C . Pasztet ostudzić, dopiero wyciągnąć z formy.
Sprawdź też jak kupić dobrze dobre jajka na Wielkanoc