Przepisy na Wielkanoc: Baba, żur i biała kiełbasa [SPRAWDŹ]
Przepisy na Wielkanoc
Babka wielkanocna
Składniki na 2 babki:
- 1 kg mąki tortowej (odsypać jedną szklankę i dodać szklankę krupczatki)
- 60 g świeżych drożdży
- 10 żółtek
- około pół litra mleka
- 20 dag stopionego masła
- pół szklanki oleju słonecznikowego
- 3 ugotowane ziemniaki
- około 200 g cukru pudru
- starta skórka z cytrusów
- kieliszek alkoholu (np. rum)
- rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa
- pół małej łyżeczki soli
wykonanie
Zrobić rozczyn - drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę mąki, wymieszać i zostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki (oprócz tłuszczu). Wyrobić ciasto, dodając pod koniec wystudzony tłuszcz.
Foremki wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto (powinno stanowić mniej niż połowę foremki) i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed upieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 35 minut w temperaturze 160º (do "suchego patyczka").
Sprawdź też jak kupić dobrze dobre jajka na Wielkanoc