"Let’s cook the future" to projekt realizowany przez studentów II roku specjalności Industrial Design. W odpowiedzi na dynamicznie rozwijający się rynek technologii na świecie, poznańska szkoła projektowania School of Form, podjęła wyzwanie i stworzyła możliwość wprowadzenia w życie nowych trendów kulinarnych.
Przełomem ma być zaprogramowany przez studentów robot KUKA, nastawiony na proces gotowania. Celem tego projektu jest pogłębianie i zastosowanie wiedzy uczestników projektu w świecie robotyki oraz poszukiwanie połączeń obszarów projektowania i nowych technologii. Studenci, dzięki temu przedsięwzięciu, mają szansę zmierzyć się z wyzwaniem, jakim jest projektowanie kuchni przyszłości.
Otoczenie zapewnia firma Amica (producent AGD), natomiast produkty, które używa robot w swojej pracy, są sponsorowane przez firmę LIDL. Ważne jest również badanie jakości dań przygotowanych przez zaprogramowane urządzenie - tą kwestią zajmuje się szef kuchni Concordia Taste, Tomasz Purol.
Efekty będzie można zobaczyć i posmakować podczas trwających od 5 do 8 marca targów Arena Design 2013 w Poznaniu. Nad przebiegiem projektu czuwa opiekun specjalności Industrial Design - projektant Oskar Zięta, wraz z socjologiem Agatą Nawrotny.
Kolejny etap projektu to pokaz kuchni przyszłości, podczas kwietniowych targów Salone Internazionale de Mobile w Mediolanie. Na finał musimy poczekać do sierpnia. Będzie miał miejsce w Poznaniu, w trakcie obchodów festiwalu filmowego "Transatlantyk".
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?