Smakowite potrawy z Wielkopolski [PRZEPISY, ZDJĘCIA]
Galart nóżki i golonki wieprzowe w galarecie Składniki: po dwie nóżki i golonki wieprzowe włoszczyzna, cebula garść grzybów suszonych 2-3 kostki rosołowe, grzybowe ziele angielskie liść laurowy, pieprz ziarnisty sos sojowy, sól żelatyna(niekoniecznie) Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć. Nóżki i golonki wieprzowe umyć i oczyścić. Przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Dodać włoszczyznę, przyprawy, namoczone grzyby, (cebulę mocno opalić nad płonieniem, dodać do gotowania) i pozostawić na maleńkim ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, odlać wywar do innego naczynia. Nóżki i golonki wieprzowe obrać z mięsa. Marchewkę pokroić w cienkie talarki, grzyby w kostkę, natkę pietruszki posiekać. Do przestudzonego wywaru dodać żelatynę, wymieszać. Nie zawsze jest potrzebna żelatyna, bo jak ostudzi się wywar, to przemienia siew galaretę. Do salaterek przekładać mięso, marchewkę, grzyby, natkę pietruszki. Salaterki odstawić w chłodne miejsce do stężenia galarety. Przed zalaniem wywarem można dodać pokrojone w talarki jajka ugotowane na twardo. Po wyjęciu z salaterek przyozdobić zieleniną. Zimne nóżki "Galart" skrapiamy octem rozcieńczonym wodą lub cytryną. Może też być ocet balsamiczny. Podajemy z pieczywem.