Smakowite potrawy z Wielkopolski [PRZEPISY, ZDJĘCIA]
Placek drożdżowy Pyszność na drożdżach posypana kruchym, słodkim ciastem w sam raz do kawy Składniki: 80 g drożdży 1 szkl mleka 1 łyżeczka cukru 750 g mąki (ok 5 szkl) 1/2 kostki masła 1 szkl cukru 2 jaja + 5 żółtek 3 łyżki oliwy 200 g rodzynek 100 g skórki pomarańczowej 1 op. cukru wanilinowego szczypta soli Sposób przyrządzania: Z czterech pierwszych składników przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito, masło rozpuścić i schłodzić, rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Do rozczynu dodać jajka, zmiksować, całość wlać do mąki i dodać resztę składników oprócz bakalii. Wyrobić mikserem lub zagnieść (10-15 min), aż ciasto będzie odstawało od miski. Dodać rodzynki i skórkę, wymieszać. Blaszkę 25x40 lub większą wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (30-40 min w cieple, lub na noc do lodówki). Gdy podwoi objętość, posmarować jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec ok. 1h. Temperaturę dostosować do swojego piekarnika - najlepiej ok. 175 stopni.