![Plyndze
placki ziemniaczane na gorąco posypane cukrem z...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/86/c6/4f4cef8b04b95_o_large.jpg)
Smakowite potrawy z Wielkopolski [PRZEPISY, ZDJĘCIA]
Plyndze placki ziemniaczane na gorąco posypane cukrem z kwaśną, gęstą śmietaną Składniki na 4 osoby: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 2 jajka, mąka szczypta soli, łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia tłuszcz do smażenia Sposób przyrządzania. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Płynu nie odlewamy. Na tych samych oczkach ścieramy cebulę. Wbijamy jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę i sodę. Mieszamy. Mąki trzeba dodać tyle, żeby wchłonęła płyn. Solimy. Ciasto powinno być bardziej gęste jak na naleśniki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, nakładamy łyżką placuszki, lekko rozpłaszczamy i smażymy na złoty kolor z obu stron. To propozycja na słodko. Podajemy z cukrem i kwaśną śmietaną.