18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
10 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szagówki
kopytka zrobione po poznańsku. Nazwa stąd, że rulon...
fot. Andrzej Szozda

Smakowite potrawy z Wielkopolski [PRZEPISY, ZDJĘCIA]

Szagówki kopytka zrobione po poznańsku. Nazwa stąd, że rulon ciasta tnie się na szagę - czyli na skos Składniki: 1 jajko mąka 6 ziemniaków Sposób przyrządzania: Ugotowane ziemniaki ostudzić przepuścić przez praskę (maszynka do mielenia mięsa). Zmielone ziemniaki położyć na stolnicy w kształcie wulkanu z kraterem, do którego wbijamy surowe jajo oraz dajemy mąkę. Wyrabiamy gęste ciasto tak, żeby nie kleiło się nam do rąk. Utoczyć wałeczki i kroić skośne kluseczki. Wrzucać do wrzącej wody i gotować 5-6 minut. Następnie odcedzić i na durszlaku zalać zimną wodą. W Wielkopolsce szagówki jada się z mięsem, które są obficie polane sosem i gotowaną kapustą kiszoną.

Zobacz również

Dwa gole w sparingu piłkarzy z Niecieczy. W piątek zakończenie zgrupowania

Dwa gole w sparingu piłkarzy z Niecieczy. W piątek zakończenie zgrupowania

Nietrzeźwy kierownik obozu opiekował się 58 dziećmi

Nietrzeźwy kierownik obozu opiekował się 58 dziećmi

Polecamy

Życiowe rewolucje, przypływ gotówki i gorące uczucie. To czeka cię w lipcu

TYLKO U NAS
Życiowe rewolucje, przypływ gotówki i gorące uczucie. To czeka cię w lipcu

Burze znów zmierzają do Wielkopolski

Burze znów zmierzają do Wielkopolski

Latem robię placki z młodych ziemniaków. Wychodzą chrupiące i pyszne

HIT DNIA
Latem robię placki z młodych ziemniaków. Wychodzą chrupiące i pyszne