![Pyry z gzikiem
Ziemniaki gotowane w mundurkach z pysznym...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/f2/a0/4f4cef9a1cd9e_o_large.jpg)
Smakowite potrawy z Wielkopolski [PRZEPISY, ZDJĘCIA]
Pyry z gzikiem Ziemniaki gotowane w mundurkach z pysznym twarożkiem z cebulką i świeżymi ziołami Składniki: 30 dkg białego twarogu 2/3 szklanki śmietany lub jogurtu mała cebula ząbek czosnku sól i pieprz 2- 3 ziemniaki na osobę masło szczypiorek, rzodkiewka, natka pietruszki, koperek, lubczyk Sposób przyrządzenia: Gzik: czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć na desce z odrobiną soli. Twaróg dokładnie połączyć z jogurtem lub śmietaną np. rozgnieść widelcem lub zmiksować, dodając czosnek. Cebulę pokroić w drobną kostkę i połączyć masą serową. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać do smaku wyżej podane zielone składniki. Ziemniaki wyszorować i ugotować w łupinach. Potem odcedzić i przekroić na połowę. Każdą z nich posmarować masłem, a następnie nałożyć gzik.