Smakowite potrawy z Wielkopolski [PRZEPISY, ZDJĘCIA]
Ślepe ryby To zupa, która nie ma nic wspólnego z rybami, oprócz nazwy. Dlaczego ślepe ryby? Ponieważ nie ma w niej prawa pływać żadne oko tłuszczu. Składniki: 300 g mięsa wieprzowego i wołowego 0,5 kg ziemniaków pęczek włoszczyzny 30 g cebuli 1 łyżka masła lub innego tłuszczu 1,5 łyżki maki,sól, pieprz, majeranek śmietana 8-30 % do zabielenia zupy. Sposób przygotowania: Umyte mięso zalewamy zimna wodą i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy oczyszczoną i poszatkowana włoszczyznę. Solimy i gotujemy ok. 20 min. Obrane i umyta ziemniaki kroimy w talarki i wkładamy do przecedzonego wywaru. Gotujemy do miękkości. Drobno posiekana cebule szklimy na tłuszczu i oprószamy mąką. Tak przygotowana zasmażkę przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone mięso i włoszczyznę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zupę zabielamy śmietaną i posypujemy natką pietruszki.