Smakowite potrawy z Wielkopolski [PRZEPISY, ZDJĘCIA]
Kluski na parze W niektórych rejonach Wielkopolski znane są pod nazwą "Kluchy na łachu" Składniki: 20 dag drożdży 400 g mąki 1 szkl. mleka 2 jaja 2,5 łyżeczki margaryny 0,5 łyżeczki cukru sól Sposób przygotowania: Drożdże, cukier wymieszać z łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą część mąki przesiać na stolnicy i połączyć z resztą mleka, z jajami i wyrośniętym rozczynem. Posolić. Ciasto wyrabiać aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Dodać stopioną margarynę, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Garnek z wrzącą wodą obwiązać czystą lnianą ściereczką. Z ciasta uformować małe kulki i układać je na ściereczkę. Przykryć i gotować ok. 20 min. Kluski podawać z kaczką i z czerwoną kapustą.