Jak przyrządzić chłodnik z zielonych szparagów z wiśniowym kremem radzi i pokazuje Wojciech Świątek zastępca szefa restauracji poznańskiego hotelu Sheraton.
Chłodnik z zielonych szparagów - składniki na cztery porcje
0,4 l bulionu drobiowo-warzywnego (lekko słony)
0,5 kg szparagi zielone
0,15 l śmietana kremówka (0,05 do zupy i 0,1 do ubicia)
cukier, sól do gotowania szparagów
0,05 wiśnie w żelu
Chłodniki z warzyw nie są zbyt popularne, jednak uważam, że przygotowane z fajnymi dodatkami stanowią ciekawą alternatywę na lato dla naszych zup.
Nasz chłodnik z zielonych szparagów z wiśniowym kremem to danie bardzo orzeźwiające, lekkie i przyjemne. A na dodatek "inne" i proste do przygotowania.
Naszą pracę w kuchni rozpoczynamy od przygotowania szparagów. Odcinamy z nich końcówki i obieramy 3-4 cm od dołu.
Szparagi gotujemy zawsze w mocno osolonej i osłodzonej wodzie.
Teraz możemy nasze szparagi pokroić na drobne kawałki i zblendować. |
Musimy pamiętać, żeby z wystudzonego bulionu zebrać tłuszcz, który się zebrał na górze i wtedy dodajemy go do pokrojonych szparagów. Pamiętajmy o tym, że jeśli dodamy go za dużo, to nie uzyskamy później gęstości kremu, a naszej zupy nie chcemy niczym zagęszczać.
Czasami można do niektórych potraw dodać kostkę rosołową, ale tylko jako dodatek, a nie sam wywar. Jest on bowiem bardzo intensywny w smaku i bardzo charakterystyczny. Dla kogoś, kto choć trochę lubi jeść, będzie to bardzo wyczuwalne i zepsuje nam całą zupę.
Zupę odstawiamy do lodówki i przygotowujemy wiśniową piankę.
Używamy do tego odrobiny śmietany kremówki, którą najpierw ubijamy. |
Żeby uzyskać wiśniowy smak, używamy wiśni w żelu. Do ubitej śmietany dodajemy trochę samego żelu i mieszamy. Takie wiśnie w żelu można bez większych problemów kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych.
Z tego wiśniowego kremu robimy na środku talerza wysepkę. Do serwowania zupy mamy specjalne urządzenie zwane dyspenserem. Można oczywiście poradzić sobie bez niego, ale musimy uważać, żeby zupę wlewać małym strumieniem, tak aby nie naruszyć wiśniowego kremu.
Do dekoracji zupy używamy wiśni, możemy również wkroić odrobinę zielonych szparagów - ugotowanych al dente - dla kontrastu, aby w tej gładkiej zupie te szparagi nam ładnie "strzelały" w zębach.
Nasz chłodnik jest już gotowy! Smacznego!
Wkrótce na MM Moje Miasto Poznań przepis na szparagi w szynce szwarwaldzkiej z tajskim sosom orzechowym.
Czytaj także: |
Szef kuchni hotelu Sheraton poleca: Wielkanocny pasztet Krystian Szopka, szef kuchni hotelu Sheraton Poznań zdradza swój przepis na wielkanocny pasztet. Zobacz jak go przyrządza, krok po kroku! |
**
**
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?