Zapytaliśmy przedstawicieli szpitali w Poznaniu, jak wyglądają oferowane przez nich dania - ile posiłków dziennie i w jakich godzinach podaje się w danej lecznicy, na jakie diety mogą liczyć pacjenci, a także, jaki jest dzienny koszt szpitalnego wyżywienia w przeliczeniu na jednego pacjenta.
Większość szpitali w diecie standardowej oferuje trzy posiłki.
- Pacjenci otrzymują śniadanie, obiad i kolację. Śniadanie podawane jest ok. 8:00, obiad ok. 12-13, a kolacja ok. 18-19
- informuje Eryk Matuszkiewicz, rzecznik Szpitala Miejskiego im. F. Raszei.
Zobacz: Uprawa warzyw i owoców sportem narodowym Polaków?
Podobnie sytuacja wygląda w przypadku Szpitala Klinicznego Przemienienia Pańskiego, czy Szpitala Wojewódzkiego.
Zobacz też:
Na większą liczbę posiłków mogą liczyć pacjenci Szpitala Klinicznego im. H. Święcickiego, SZOZ Nad Matką i Dzieckiem czy Szpitala Klinicznego im. K. Jonschera.
- Pacjenci otrzymują śniadanie około godz. 8, obiad między godziną 12-13, podwieczorek o godz. 16. Kolację około godziny 18
- mówi Urszula Łaszyńska, rzeczniczka SZOZ Nad Matką i Dzieckiem.
W wielu placówkach liczba posiłków zależna jest od diety pacjenta czy zaleceń lekarza. Tak jest w i Ginekologiczno-Położniczego Szpitala Klinicznego przy ul. Polnej, ale też w kilku innych.
- W naszym szpitalu pacjenci otrzymują od 3 - 5 posiłków, w zależności od jednostki chorobowej. Godziny podawania posiłków to: I śniadanie o 7.30 - 8.30, II śniadanie o 10, obiad o 12 - 12.30, podwieczorek o 15, kolacja o 17. Diety są zróżnicowane ze względu na zalecenia dietetyczne dotyczące poszczególnych jednostek chorobowych
- podaje Krzysztof Kurczewski, kierownik Działu Żywienia w Szpitalu Klinicznym im. H. Święcickiego.
Barbara Wisłocka, naczelna pielęgniarka Szpitala Klinicznego im. K. Jonschera dodaje:
- Posiłki są zróżnicowane pod względem doboru produktów, kaloryczności i jednostek chorobowych. W szpitalu stosuje się w sumie 61 diet w tym 25 podstawowych, 36 diet indywidualnie dostosowanych do potrzeb pacjenta.
Zobacz też:
W większości poznańskich szpitali pacjenci mogą liczyć na różne rodzaje diet. Te, które pojawiają się w przeważającej części placówek, to diety: cukrzycowa, bezglutenowa, wegetariańska, lekkostrawna.
- Pozostałe diety: dieta niskowęglowodanowa (cukrzycowa), dieta niskokaloryczna, wysokokaloryczna, dieta w mukowiscydozie, dieta bogatoresztkowa, dieta z modyfikacją składników mineralnych, dieta w zaburzeniach wchłaniania/alergiach pokarmowych, dieta niskopurynowa, dieta wegetariańska, wegańska. Jest także dieta specjalna - stosowana w celu zminimalizowania ryzyka zakażenia bakteryjnego ze strony pożywienia
- tłumaczy Bartosz Sobański, rzecznik Szpitala Klinicznego Przemienienia Pańskiego.
Koszty, jakie szpitale dziennie przeznaczają na posiłki dla jednego pacjenta, wahają się od 7 zł do nawet 16 zł, bez kosztów ogólnych kuchni.
Zobacz:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?