Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szpitalne jedzenie: Jakie diety oferują poznańskie placówki? W jakich godzinach wydawane są w nich posiłki?

Nicole Młodziejewska
Nicole Młodziejewska
W wielu szpitalach liczba posiłków zależna jest od diety pacjenta czy zaleceń lekarza.
W wielu szpitalach liczba posiłków zależna jest od diety pacjenta czy zaleceń lekarza. pixabay.com
Jedzenie szpitalne budzi wiele kontrowersji. W internecie można znaleźć komentarze mówiące o tym, jak złe bywają posiłki w szpitalach. Pacjenci skarżą się nie tylko na ich jakość, ale też ilość, brak danych diet, czy nawet pory ich podawania. Dziennikarze „Głosu” sprawdzili, jakie jedzenie oferują poznańskie szpitale.

Zapytaliśmy przedstawicieli szpitali w Poznaniu, jak wyglądają oferowane przez nich dania - ile posiłków dziennie i w jakich godzinach podaje się w danej lecznicy, na jakie diety mogą liczyć pacjenci, a także, jaki jest dzienny koszt szpitalnego wyżywienia w przeliczeniu na jednego pacjenta.

Większość szpitali w diecie standardowej oferuje trzy posiłki.

- Pacjenci otrzymują śniadanie, obiad i kolację. Śniadanie podawane jest ok. 8:00, obiad ok. 12-13, a kolacja ok. 18-19

- informuje Eryk Matuszkiewicz, rzecznik Szpitala Miejskiego im. F. Raszei.

Zobacz: Uprawa warzyw i owoców sportem narodowym Polaków?

od 16 lat

Podobnie sytuacja wygląda w przypadku Szpitala Klinicznego Przemienienia Pańskiego, czy Szpitala Wojewódzkiego.

Zobacz też:

Na większą liczbę posiłków mogą liczyć pacjenci Szpitala Klinicznego im. H. Święcickiego, SZOZ Nad Matką i Dzieckiem czy Szpitala Klinicznego im. K. Jonschera.

- Pacjenci otrzymują śniadanie około godz. 8, obiad między godziną 12-13, podwieczorek o godz. 16. Kolację około godziny 18

- mówi Urszula Łaszyńska, rzeczniczka SZOZ Nad Matką i Dzieckiem.

W wielu placówkach liczba posiłków zależna jest od diety pacjenta czy zaleceń lekarza. Tak jest w i Ginekologiczno-Położniczego Szpitala Klinicznego przy ul. Polnej, ale też w kilku innych.

- W naszym szpitalu pacjenci otrzymują od 3 - 5 posiłków, w zależności od jednostki chorobowej. Godziny podawania posiłków to: I śniadanie o 7.30 - 8.30, II śniadanie o 10, obiad o 12 - 12.30, podwieczorek o 15, kolacja o 17. Diety są zróżnicowane ze względu na zalecenia dietetyczne dotyczące poszczególnych jednostek chorobowych

- podaje Krzysztof Kurczewski, kierownik Działu Żywienia w Szpitalu Klinicznym im. H. Święcickiego.

Barbara Wisłocka, naczelna pielęgniarka Szpitala Klinicznego im. K. Jonschera dodaje:

- Posiłki są zróżnicowane pod względem doboru produktów, kaloryczności i jednostek chorobowych. W szpitalu stosuje się w sumie 61 diet w tym 25 podstawowych, 36 diet indywidualnie dostosowanych do potrzeb pacjenta.

Zobacz też:

W większości poznańskich szpitali pacjenci mogą liczyć na różne rodzaje diet. Te, które pojawiają się w przeważającej części placówek, to diety: cukrzycowa, bezglutenowa, wegetariańska, lekkostrawna.

- Pozostałe diety: dieta niskowęglowodanowa (cukrzycowa), dieta niskokaloryczna, wysokokaloryczna, dieta w mukowiscydozie, dieta bogatoresztkowa, dieta z modyfikacją składników mineralnych, dieta w zaburzeniach wchłaniania/alergiach pokarmowych, dieta niskopurynowa, dieta wegetariańska, wegańska. Jest także dieta specjalna - stosowana w celu zminimalizowania ryzyka zakażenia bakteryjnego ze strony pożywienia

- tłumaczy Bartosz Sobański, rzecznik Szpitala Klinicznego Przemienienia Pańskiego.

Koszty, jakie szpitale dziennie przeznaczają na posiłki dla jednego pacjenta, wahają się od 7 zł do nawet 16 zł, bez kosztów ogólnych kuchni.

Zobacz:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto