Takie są najczęściej popełniane błędy w trakcie gotowania - sprawdź, czy też to robisz. Rady szefa kuchni
Nie krój warzyw na blacie lub desce, na której wcześniej kroiłeś/aś surowe mięso! W ten sposób na warzywa przedostają się zarazki, które są na powierzchni mięsa. Wyczyść blat i narzędzia, które używane były do krojenia mięsa!
Zobacz więcej rad szefa kuchni i sprawdź, jakich błędów nie popełniać, przygotowując posiłki ►►►
Blat kuchenny powinien być czyszczony za pomocą środka dezynfekującego - przetarcie go na mokro sprawi tylko to, że będzie on czysty wizualnie. Pozostaną na nim zarazki i patogeny. Stąd, do czyszczenia blatu od zwykłej mokrej szmatki lepiej jest użyć szmatki nasączonej środkiem na bazie alkoholu, octu z wodą lub innego środka czyszczącego, dopuszczonego do kontaktu z żywnością. Pamiętaj, by w trakcie czyszczenia kuchni po gotowaniu, zdezynfekować nie tylko blat, ale i inne powierzchnie, z którymi kontakt miały nasze dłonie - uchwyty szafek, szuflad oraz lodówki.
► Rada szefa kuchni: Generalnie należy pamiętać, że każdą potrawę, która nie jest poddawana obróbce termicznej (np. sałatki) ze względów sanitarno-higienicznych powinniśmy przygotowywać w rękawiczkach. W ten sposób unikniemy przeniesienia zarazków ze skóry do potrawy.