1 z 10
Następne
TOP 10. Kulinarne przepisy na Wielkanoc [ZDJĘCIA]
Mazurek migdałowySkładniki: 10 dag migdałów 7 żółtek 1/2 szklanki cukru 4 białka 10 dag ususzonego i zmielonego chleba razowego 1/2 łyżeczki cynamonu skórka otarta z pomarańczy masło i cukier do blachy migdały i kandyzowane pomarańcze do dekoracji gotowy lukier Przygotowanie: Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zmielić. Utrzeć dodając po jednym żółtku, dosypując cukier, cynamon i skórkę pomarańczową. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy, posypać startym razowcem, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mazurkowej formy posmarowanej masłem i oprószonej cukrem. Piec 20 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować skórką pomarańczową i migdałami. Przepis: http://www.mojegotowanie.pl