Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W maju w Poznaniu królują szparagi

thiona
thiona
Nie każdy wie, że maj to w Poznaniu miesiąc szparagowy. Niektóre restauracje tworzą specjalne szparagowe menu, dzięki czemu można spróbować tych warzyw podanych na wiele sposobów.

Maj za pasem, więc rozpoczął się sezon szparagowy. Ponieważ Wielkopolska jest liderem w uprawie tych warzyw, w Poznaniu obchodzi się miesiąc pod ich znakiem. Są to jednak po części niedoceniane warzywa. Wiele osób nie kupuje ich, ponieważ według nich są łykowate i bez smaku.
- To błąd - przekonuje szef kuchni Hotelu Rzymskiego Ireneusz Ptak. - Łykowatość szparagów nie zależy od odmiany, jedynie od tego, że mogą być stare. Dobrze obrane szparagi nie będą łykowate, jednak muszą one być młode.

A na co zwracać uwagę przy kupnie?
– Najważniejsze, by były młode i co za tym idzie świeże, twarde i jędrne. Znaczenie ma również to, by był nie za długie i w całości – mówi szef kuchni.

Według Ireneusza Ptaka najsmaczniejsze są szparagi białe, a najprostszym i najszybszym sposobem na ich przygotowanie jest ugotowanie ich w osolonej wodzie i podanie ze smażoną bułką tartą na maśle.

Dla bardziej wymagających szef kuchni proponuje sosy, kremy i zupy, które bardzo dobrze wydobywają smak tych warzyw.

A jak poznaniacy zapatrują się na szparagowy temat?
- Nie wiedziałam, że w Poznaniu obchodzi się miesiąc szparaga, choć rzeczywiście w maju goszczą u nas na stole praktycznie codziennie – przyznaje pani Teresa, w której domu cała rodzina przepada za tymi warzywami.

Nie tylko pani Teresa jest amatorką szparagów. Pan Piotr również uwielbia te warzywa. – Dzieci nie przepadają za szparagami podobnie jak moja żona, gdy jednak szparagi pojawiają się na targowiskach żona nie ma wyjścia i musi je dla mnie przyrządzać – mówi z uśmiechem pan Piotr.

Pani Ani, właścicielce straganu z warzywami, najbardziej smakują szparagi przyrządzane tradycyjnie.
– Gotuję szparagi w osolonej wodzie, potem zesmażam bułkę tartą na maśle i polewam nią szparagi. Szkoda mi zużywać tych warzyw na zupy czy kremy, najsmaczniejsze są w całości – przyznaje pani Ania. - Niewykluczone, że gdybym spróbowała szparagów w innej postaci to przekonałabym się do innego sposobu ich przygotowywania – dodaje po chwili.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto