Polska promuje się poznańską gwiazdką, ponieważ nasz kraj we Francji będą reprezentować kucharze z Poznania: Rafał Jelewski i Bartek Budzyński. Kucharze na co dzień pracują w Hotelu Park, a awans do światowego finału wywalczyli w czerwcu podczas europejskich eliminacji, które odbyły się w Genewie.
W Lyonie poznaniacy zmierzą się z 24 reprezentacjami z całego świata, a ich zadaniem będzie przygotowanie od podstaw dania z żabnicy (ryba), langustynek i krabów oraz dania ze szkockiej jagnięciny.
Co ciekawe, Polska będzie reprezentowana w finale po raz pierwszy w prawie trzydziestoletniej historii konkursu.
– To wielki sukces – mówi Dorota Kubiaczyk, prezes Wielkopolskiej Izby Gastronomii. - Budżety reprezentacji narodowych i skalę przygotowań w innych krajach można porównać do organizacji startów olimpijskich. Możliwości poznaniaków były zdecydowanie mniejsze, a ich sukces zaskoczył cały świat.
Podczas konkursu wybrany zostanie również najlepszy plakat promujący reprezentacje narodowe. Polski przedstawia Rafała Jelewskiego, który na lśniącej patelni unosi logo Poznania.
- Promujemy gwiazdkę, bo jest symbolem wiedzy, doświadczenia i profesjonalizmu jakim wykazali się polscy reprezentanci - tłumaczy Borys Fromberg, zastępca dyrektora Biura Promocji Miasta Poznań.
Na poznański plakat można głosować już teraz na stronie Bocuse d’Or Lyon 2011. Głosowanie potrwa do 26 stycznia.
"Szpila" i "Tiger" znowu spełniają marzenia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?