Jednym z zadań, przed którym stanęli respondenci, było wskazanie cech najbardziej kojarzących się z Wielkopolską. Czołowe miejsca w tym zestawieniu zajęły kolejno: pracowitość, przedsiębiorczość, oszczędność, gościnność i lokalny patriotyzm oraz poszanowanie dla tradycji.
Stereotypowe skąpstwo znalazło się dopiero na 13. miejscu spośród 18 cech wskazanych przez badanych. Za skąpych uważa Wielkopolan niespełna 6% osób z innych regionów Polski (wśród Wielkopolan odsetek ten jest jeszcze mniejszy i wynosi 4,2%).
Wielkopolanie są odbierani jako pożądani współpracownicy (wg 80% badanych), a sam region jako dobre miejsce do nauki i zamieszkania (70%), w którym nie można się nudzić (70%).
Interesujące, że w opinii 60% wszystkich respondentów warto szukać życiowego partnera w Wielkopolsce.
Wolny czas? Sport albo pub
Porównując Wielkopolan z respondentami pochodzącymi z innych województw, wyraźnie można zaobserwować, że ci pierwsi prawie dwukrotnie częściej decydują się na uprawianie różnych zajęć sportowych czy spotkania ze znajomymi w pubie (tę formę aktywności wybiera 42% Wielkopolan wobec 29% pozostałych respondentów).
Wspólne spędzanie czasu na imprezach w klubie wybiera 30% mieszkańców Wielkopolski i dwukrotnie mniej pozostałych badanych – analizuje wyniki badania dr Aldona Żurek, socjolog UAM - Jak wynika z przeprowadzanych ankiet, Wielkopolanie to osoby towarzyskie, lubiące zabawę i spotkania ze znajomymi. Jednak czas poza pracą to nie tylko zabawa, ale również aktywny wypoczynek.
Wspólna kuchnia i historia
Równie istotne w budowaniu wizerunku Wielkopolan są historia, tradycja oraz symbole. Historia regionu jest ważna dla 56% badanych. Natomiast jej znajomość deklaruje 34% Wielkopolan. W społecznej świadomości istotne miejsce zajmuje powstanie wielkopolskie, którego rocznice obchodzi 32%, a historię zna 54% respondentów. Elementem, który łączy w sobie tradycję i symbolikę, jest z kolei regionalna kuchnia.
Rogal będzie miał swoje muzeum w Poznaniu!
Zdaniem dr Aldony Żurek, gusta kulinarne są tym, co z pewnością nadal wyróżnia Wielkopolan. Tradycyjnie w „Pyrlandii” popularne są dania ziemniaczane, które posiadają gwarowe nazwy (pyry z gzikiem, plendze, szare kluchy, prażuchy czy pyry deptane). Oprócz tego w kuchni wielkopolskiej nadal jada się galart, szabel, modrą kapustę a z zup: ślepe ryby, rumpuć czy zupę z korbola. Poznaniacy lubią na deser jeść „słodkie”, wśród których to wypieków cukierniczych najbardziej znany jest rogal świętomarciński a także szneka z glancem.
Gwara jest wskazywana jako jeden z ważniejszych symboli regionu. Jej obecność w codziennym języku dostrzega 60% Wielkopolan, a 39%, zwłaszcza starszych, jest zdania, że gwara istnieje, choć w zanikającej formie.
"Szczuny nie dudlają", czyli tytuły filmów w poznańskiej gwarze na niecodziennych plakatach
Badanie „WLKP. Tacy jesteśmy” zostało przeprowadzone w lutym bieżącego roku na grupie 550 osób. Jest próbą stworzenia modelowego zestawu cech, jakie charakteryzują mieszkańców Wielkopolski. Badacze wzięli pod lupę zachowania Wielkopolan, ich stosunek do pracy i czasu wolnego oraz wyróżniki lokalnej tożsamości, takie jak historia, symbole i tradycje.
Młodzi często pracują latem. Głównie bez umowy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?