Naszemu sercu dobrze robi dieta bogata w tłuszcze nienasycone i błonnik, które redukują poziom „złego” cholesterolu we krwi. Tymczasem nasze świąteczne potrawy zazwyczaj bazują na szkodliwych tłuszczach zwierzęcych, a tam, gdzie nie ma tłuszczu, są puste kalorie w świątecznych słodyczach. Ale jest kilka sekretów, które pomogą "uzdrowić" świąteczne menu...
Przede wszystkim przyrządzając sosy do świątecznych sałatek używajmy jogurtu. Jest zdrowszy od śmietany, ponieważ zawiera mniejsze ilości tłuszczu. Jogurtem można także zagęszczać sosy do potraw mięsnych.
Smażymy na oliwie z oliwek
Smażony karp - owszem, ale na oliwie z oliwek. W przeciwieństwie do zwykłych olejów, oliwa jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają redukować ilość „złego” cholesterolu bez jednoczesnego obniżania poziomu „dobrego” cholesterolu.
Świąteczne dania główne urozmaićmy zdrowymi dodatkami, czyli mniej ziemniaków, więcej kaszy lub ryżu, zwłaszcza tego brązowego. Są bogate
w błonnik, który wspomaga pracę jelit oraz obniża poziom „złego” cholesterolu.
Zamiast solidnych porcji soli poprawiajmy smak potraw ziołami: bazylią, tymiankiem i kolendrą. W przeciwieństwie do soli, zioła nie podnoszą ciśnienia krwi.
Ryby nie tylko od święta
Tradycyjnie na wigilijnym stole powinny się znaleźć ryby - ale warto je serwować także podczas następnych świątecznych dni. Szczególnie wartościowe są ryby morskie, bogate źródło kwasów omega 3, które obniżają poziom trójglicerydów i podwyższają frakcję korzystnego cholesterolu, co obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy. Cholesterol razem z trójglicerydami i kwasami tłuszczowymi tworzy tak zwane lipidy, które stanowią część składową komórek.
- Należy pamiętać, że dieta sprzyjająca profilaktyce miażdżycy powinna cechować się niskim spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu i soli, a wysokim spożyciem błonnika pokarmowego i witamin – podkreśla prof. Zbigniew Gaciong, ekspert programu „Serce na nowo”. - Zdrowymi świątecznymi przekąskami są orzechy i migdały. Regularne spożywanie migdałów obniża ryzyko choroby niedokrwiennej serca.
Największym sprzymierzeńcem zdrowego serca jest ruch. Nawet półgodzinny spacer poprawia trawienie i obniża ciśnienie krwi. Dlatego nie spędzajmy całych świąt przy stole i wybierzmy się na miły, rodzinny spacer. Starajmy się, aby jedzenie nie stanowiło głównego punktu świąt, a było jedynie miłym - i zdrowym - dodatkiem.
Świąteczna zupa z karpia według przepisu Karola Okrasy
A dla tych, którzy nie wierzą, że kuchnia świąteczna może być i tradycyjna, i zdrowa - mamy przepis mistrza kuchni, Karola Okrasy, który poleca świąteczną zupę z karpia
Składniki:
1,5 l wywaru rybnego z karpia
180 g filetów z karpia bez skóry
3 pędy selera naciowego
2 marchewki
1 cukinia
4 cebule dymki
1 mała młoda kapusta
1 cytryna
2 liście laurowe
1 g szafranu
4 obrane pomidory
150 ml białego wytrawnego wina
1 pęczek świeżej kolendry
sól, pieprz, oliwa z oliwek
Sposób wykonania:
• wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę
• na gorącej oliwie podsmażamy najpierw marchewkę, następnie dodajemy cebulę, bakłażana, cukinię, seler naciowy i listki laurowe
• podsmażamy bardzo delikatnie
bez koloru, dodajemy szafran i zalewamy wszystko białym winem
• kiedy wino odparuje, dodajemy pomidory, a kiedy się podduszą – młodą kapustę
• podduszone warzywa zalewamy przecedzonym przez sito wywarem rybnym; gotujemy na małym ogniu 10-15 minut, doprawiając solą i pieprzem
• filety z karpia marynujemy w soku z cytryny i układamy delikatnie w gotującej się zupie. Wszystko jeszcze raz zagotowujemy i podajemy posypane świeżą kolendrą
Pokaż swoje stylizacje wygraj udział w pokazie Fashion in Charge | informacje, porady, konkursy | sprawdź gdzie się bawić |
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?