Grzyby marynowane, grzyby suszone, grzyby zapiekane. PRZEPISY na dania z grzybami
Tarta z kapustą i grzybami
Składniki na ciasto: 200 g mąki tortowej, pół kostki masła, 3 łyżki zimnej wody, szczypta soli, Farsz: 700 g grzybów leśnych, 2 duże pory, 3 małe cebule, 1/3 kostki masła, 3 żółtka, 1 jajko, 200 ml gęstej śmietany, natka pietruszki, szczypiorek, sól, pieprz Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z posiekanym masłem. Dodajemy wodę i szczyptę soli. Zagniatamy szybko kruche ciasto. Z ciasta firmujemu kulę, którą zawijamy w folię i wstawiamy do łodówki. W tym czasie oczyszczamy grzyby i płukamy pod bieżąca wodą. Odsączamy na sicie i kroimy na kawałki. Por myjemy i kroimy w cienkie krążki. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni topimy masło i wrzucamy pokrojone grzyby. Podsmażamy cały czas mieszając, aby odparował nadmiar wody. Następnie dorzucamy pokrojoną cebule i por. Dusimy ałość przez 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Żółtka, jajko i śmietanę mieszamy w kubku, dodajemy posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dużą formę do tarty. Na ciasto wykładamy grzyby i zalewamy masą śmietanową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na około 30 minut.