2 z 10
Poprzednie
Następne
Grzyby marynowane, grzyby suszone, grzyby zapiekane. PRZEPISY na dania z grzybami
Jak suszyć grzyby?
Do suszenia najlepiej nadają się borowiki, podgrzybki i koźlarze. Grzyby można suszyć na słońcu, nad grzejnikiem/kuchenką lub w piekarniku. Aby ususzyć grzyby na słońcu lub nad kuchenką trzeba je dokładnie oczyścić, pokroić i nawlec na nitkę za pomocą igły. Susząc na słońcu można rozłożyć grzyby na sicie. Suszenie w piekarniku Ustaw piekarnik na 40 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Drzwi piekarnika zostaw uchylone. Grzyby rozłóż na ruszcie i co jakiś czas je przekręcaj. Pod rusztem rozłóż blachę, by suszone grzyby mogły na nią spadać. Suszenie grzybów w piekarniku może potrwać kilka godzin.