Herbata przez starożytnych Greków nazywana była „liściem bożym”, Ludwik IV stosował ją na bóle głowy, w Japonii ok. 1200 roku stała się elementem kultu o zabarwieniu mistyczno-religijym. Na Starym Kontynencie herbata ze względu na wysoką cenę stała się napojem ludzi z wyższych sfer, a obecnie herbata jest najpopularniejszym napojem, traktowanym często jako napój zdrowotny.Badania konsumenckie dowodzą, że Polacy bardzo chętnie piją herbatę, a nasz kraj plasuje się w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożycie tego napoju.
Liście krzewu herbacianego są bogate w związki biologicznie czynne - przede wszystkim polifenole, których zawartość może nawet przekraczać 10% suchej masy liści, oraz kofeinę (przeciętnie ok. 4% s.m.) i witaminę C a także aminokwasy (w tym charakterystyczną dla herbaty teaninę). Skład chemiczny liści zależy od odmiany krzewu, z którego są zbierane oraz od przemian chemicznych zachodzących w liściach po zbiorze.
Już w czasach starożytnych w Azji wierzono, że herbata pomaga zachować zdrowie i posiada właściwości lecznicze. W latach osiemdziesiątych ubiegłego stulecia naukowcy zauważyli, że Japończycy, którzy piją duże ilości zielonej herbaty rzadziej chorują na choroby nowotworowe. W związku z tym zaczęto prowadzić intensywne badania w celu sprawdzenia czy herbata istotnie ma właściwości antynowotworowe. Okazało się, że herbata zawiera polifenole, do których należą flawonoidy, a które mają działanie antyoksydacyjne. Antyoksydanty (przeciwutleniacze) pomagają chronić organizm przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. W związku z tym odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób związanych z nadmiernym powstawaniem wolnych rodników, takich jak choroby układu krążenia i choroby nowotworowe, a także procesami starzenia się organizmu. W herbacie większość flawonoidów stanowią związki zwane katechinami, będącymi najsilniejszymi naturalnymi antyoksydantami. Przypisuje się im także działanie przeciwzapalne. Związki te wykazują również działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dzięki temu, że herbata zielona nie jest poddawana fermentacji znajduje się w niej znacznie więcej katechin niż w herbacie czarnej.
Herbata zawiera także kofeinę, która działa pobudzająco na układ nerwowy usuwając senność i zmęczenie, pobudza czynność serca i wentylację płuc, dzięki rozszerzeniu naczyń krwionośnych w mózgu, narządach i mięśniach. Kofeina i jej metabolity zwiększają wydzielanie neuroprzekaźników i hormonów np. serotoniny, adrenaliny, co usprawnia procesy myślowe, poprawia nastrój, daje poczucie lepszej sprawności fizycznej i psychicznej. Orzeźwiające działanie herbaty osiąga się przy odpowiednio krótkim okresie parzenia. W pierwszych 3 minutach parzenia do naparu przechodzą prawie wszystkie alkaloidy, a w kolejnych minutach polifenole i garbniki. Garbniki głównie kształtują smak i aromat herbaty nadając specyficzny gorzkawy smak. Orzeźwiające działanie herbaty wynika z zawartości wszystkich tych związków, ale największy udział mają alkaloidy, czyli: kofeina i jej metabolity, teobromina, i teofilina.
Napar z herbaty stosuje się również przy zaburzeniach trawienia, zatruciach i biegunkach. Wpływa na wydzielanie soków i enzymów trawiennych.
(Dr n. med. Agnieszka Jarosz, INSTYTUT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA)
Herbata jest ważnym składnikiem Twojej codziennej diety. Zrównoważona i zróżnicowana dieta oraz regularna aktywność fizyczna są istotnymi elementami zdrowego trybu życia.
Polecane herbaty firmy Irving:
- Irving Daily Classic
- Irving Pure Green Superior
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?