Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak przygotować pyszne grillowane warzywa?

Lilia Łada
Lilia Łada
Są rzadkim gościem na grillu, choć właśnie w tej postaci smakują doskonale. A jak je przygotować, aby były przepyszne?

O to, jak przyrządzić grillowane warzywa zapytaliśmy Przemysława Cebulę, mistrza kuchni hotelu Sheraton w Poznaniu.

- Szczególnie na grilla polecam paprykę, cukinię, bakłażan i kukurydzę - mówi Przemysław Cebula. - Można je dowolnie przyprawić, chociaż ja osobiście wolę warzywa nieprzyprawione, ewentualnie podane po upieczeniu z odrobiną masła czosnkowego.

Warzywa grilluje się najlepiej pokrojone na takie kawałki w sam raz do zjedzenia. Kładziemy je nieco z boku rusztu, żeby nie upiekły się szybciej niż mięso, z którym je serwujemy. Kiedy się zarumienią, są gotowe do zjedzenia.

Inne podejście obowiązuje jedynie przy ziemniakach, zwłaszcza jeśli chcemy, by były gotowe w tym samym czasie, co mięso i pozostałe warzywa.

- Najpierw ziemniaki wkładamy do piekarnika, na 40 minut i 140 stopni na warstwie soli - tłumaczy mistrz. - Później wyjmujemy je, strzepujemy sól i nacinamy w rozetkę, w którą wkładamy odrobinę masła. Później zawijamy ziemniaki w folię aluminiową i wkładamy w żar grillowy na kilka minut. Dzięki wcześniejszemu podpieczeniu mamy je gotowe w tym samym czasie co resztę jedzenia.

Grillowane warzywa warto także dodać do sałatki, która dzięki temu zyska zupełnie inny, ciekawszy smak. Można je nawet zamarynować.
- Wystarczy dodać odrobinę oliwy i przypraw, by puściły sok i stały się bardziej miękkie - wylicza mistrz Cebula. - A w sałatce doskonale będą smakowały z klasycznym sosem vinaigret albo lekkim sosem jogurtowym. Zresztą zapraszam do własnych odkryć w łączeniu smaków, bo naprawdę warto...

Życzymy smacznego!

Czytaj także:
Co na grilla, czyli sekrety marynaty

Bardzo często grillując ograniczamy się do tradycyjnego zestawu kiełbaska i karkówka, w dodatku kupionych już w zaprawie. To duży błąd - twierdzi Przemysław Cebula, kucharz hotelu Sheraton i wielki miłośnik grilla.

17 lipca
2010, zbiórka 11.30-12.00
17 lipca -
Tor Poznań
17, 18,



24, 25 lipca, Stary Rynek
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto