Jedną z atrakcji trwającego od piątku Festiwalu Dobrego Smaku jest Kuchnia Dobrego Smaku, czyli prezentowane na scenie pokazy w wykonaniu szefów kuchni z restauracji z całego powiatu poznańskiego.
Pierś z gęsi z ratatouille (warzywa w sosie pomidorowym z ziołami) i kluskami z czerstwego chleba (różne rodzaje chleba pokrojone w kostkę, moczone są w żółtku i śmietanie; następnie zawijane są w folie spożywczą i aluminiową i gotujemy ) przygotował Sławomir Nowak z Gościńca Sucholeskiego.
- Gęś jest najzdrowsza z drobiu, niestety w Polsce niedoceniana – przyznawał w trakcie pokazu Nowak. – Kiedyś była to popularna potrawa, teraz znana jest bardziej na Zachodzie niż u nas.
Marynowaną polędwicę z dzika wraz z ragout z kurek (rodzaj gęstego gulaszu) przygotował Grzegorz Gajda z Rezydencji Country Park z Ceradza Kościelnego.
- Dziczyzna jest tradycyjną polską potrawą – przypominał Gajda. – Kiedyś na polskich stołach królowała, teraz ważne jest, aby kucharze zadbali aby znowu wróciła do łask.
Obaj panowie podali także, jak inaczej można przygotowywać wybrane przez nich mięsiwa. Gęś można jeść również w formie carpaccio lub jako rosół z gęsi (słodszy i tłuszczy od rosołu drobiowego). Dziczyzna smakować będzie idealnie ze szparagami lub ziemniakami, które nie muszę być tylko gotowane. Potrawy z dziczyzny są bardzo proste w przygotowaniu, jednak wymagają czasu. Ważne jest, aby marynata była bogata w zioła, ponieważ smak mięsa z dzika jest delikatny.
Kolejne pokazy odbędą się w poniedziałek w godzinach od 13 do 16.
Aby obejrzeć wszystkie zdjęcia, przejdź do galerii.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?