Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kulinarne know how w Republice Słonecznej w Poznaniu [PROGRAM]

RED
Pełny program - kliknij, by powiększyć
Pełny program - kliknij, by powiększyć
Brakuje ci pomysłu na zreformowanie swojej kuchni, a może w końcu chesz zaczać gotować dla relaksu? Zobacz warsztaty kulinarne, jakie proponuje Republika Słoneczna.

Gotowanie dla relaksu - Niewydumana kuchnia dla zabieganych: Ostatni kęs lata
13.09.2012 (czwartek) i 25.09.2012 (wtorek), godz. 18:00

Wrzesień to miesiąc jeszcze trochę letni, ale już raczej jesienny. Pełny jest dorodnych śliwek i pomidorów skrywających promienie słońca. Sady opustoszały już z jabłek i gruszek, a lasy pachną grzybami. Zatrzymamy jeszcze ten smak w sałatce ze świeżego szpinaku i ze świeżymi malinami oraz w toskańskiej sałatce panzanella. Zrobimy nietypowy krem z pieczonych pomidorów i swojski makaron z kurkami. Zasmażymy kurczaka w świeżych śliwkach, a na deser przygotujemy brzoskwinie nadziewane migdałami.

Prowadzą: Maja Śnioch i Ola Kopczyńska, Pozytywka - miłośniczki gotowania, autorki popularnej już serii warsztatów kulinarnych dla zabieganych dorosłych, www.pozytywka-poznan.pl

Ilość uczestników: 10-16 osób, Czas: 3-4 godziny, Cena:120 zł

Tapas&wino
21.09.2012 (piątek), godz. 18:00

Warsztat wiedzy o winie połączony ze śródziemnomorskimi przekąskami: hiszpańskimi TAPAS, włoskimi ANTIPASTO i greckimi MEZZE. Nauczymy się wąchać, oglądac i smakować wina z różnych części Europy, a wtrakcie degustacji będziemy przegryzać własnoręcznie wykonanymi daniami, dobrze znanymi z “Winiarni pod Czarnym Kotem”. Dla miłośników wina oraz tradycyjnych winnych przekąsek.

Prowadzą: Dorota i Marcin Kubiakowie, właściciele winiarni "Pod czarnym Kotem"(www.facebook.com/poznanpodczarnymkotem)

Ilość uczestników: 10-16 osób, Czas: 3-4 godziny, Cena:120 zł

Czas na... szarlotkę
26.09.2012 (środa), godz.18:00

Soczyste jabłka są wszechstronne...Upieczemy szarlotkę na kruchym cieście oraz francuską wersję z grzankami, a także normandzką tartę. Będzie deser o tajemniczej nazwie “Ptasie Gniazdo” oraz mus z bitą śmietaną i pomarańczowym likierem.

Prowadzi: Marta Piotrowska - entuzjastka pieczenia domowych słodkości, szefowa Republiki Róż i Cacao Republiki (www.republikaroz.pl/cacaorepublika)

Ilość uczestników: 10-14 osób, Czas: 3 godziny, Cena: 120 zł

Kuchnia dla wnikliwych - Grill wegetariański
20.09.2012 (czwartek), godz. 18:00

Dla znudzonych monotonią kulinarnych propozycji na grillowaniu u sąsiadów. Nauczymy Was jakie warzywa, ryby i sery nadaja się na grilla i w jaki sposób je przyrządzać. Bedziemy robić specjalności rodem z Marsylii, która słynie z mieszaniny kultur greckiej, włoskiej i francuskiej. Będą więc bakłażany, cukinie, papryki, pomidory, grillowane sery (m.in halumi), tygrysie krewetki i dorada. do tego sosy, m.in. vierge i gribiche.

Prowadzi: Szymon Sławiński - kucharz z zawodu i pasji, pracował m.in. w Hotelu Ritz oraz u słynnego londyńskiego restauratora Alberta Roux

Ilość uczestników: 10-16 osób Czas: 4-5 godziny, Cena: 180/160 zł

La pasta perfetta
15.09.2012 (sobota), godz.10:00

Warsztat poświęcony podstawom kuchni włoskiej i daniom mącznym. Będziemy samodzielnie robić różne rodzaje makaronów jako podstawę wszystkich Pasta Italiana. Przygotujemy nadziewane Canneloni i Ravioli. Skupimy się nawet na “ziarenku” ryżu Arborio, będącego podstawą każdego doskonałego Risotto. Będziemy wnikliwi, bo smak tkwi w szczegółach.

Prowadzi: Szymon Sławiński - kucharz z zawodu i pasji, pracował m.in. w Hotelu Ritz oraz u słynnego londyńskiego restauratora Alberta Roux

Ilość uczestników: 10-16 osób Czas: 4-5 godziny, Cena:180/160 zł

Chleby na zakwasie
28.09.2012 (piątek), godz.18:00 - 18:45 - cz. I
29.09.2012 (sobota), godz.10:00 - 14:00 - cz. II

Kompleksowy warsztat w 2 częściach z pieczenia chlebów na naturalnym zakwasie. Podczas pierwszej, krótkiej części przygotujemy zakws na następny dzień. Na drugiej części warsztatu będziemy już tylko rozsiewać zapachy świeżo wypiekanego pieczywa.

Prowadzi: Jacek Bany - miłośnik i znawca prawdziwego, naturalnego wypiekania pieczywa, www.toniepiekarnia.pl

Ilość uczestników: 10-14 osób, Czas: 3-4 godziny, Cena:150 zł


ZEBRAliśmy nasze serwisy w jednym miejscu:
Wszystko o Lechu Poznań - BUŁGARSKA.PL: polub serwis na Facebooku
Filmy z Poznania i całej Wielkopolski - GŁOS.TV: polub serwis na Facebooku
Inwestycje i budownictwo w Wielkopolsce - DOM
Baw się i wygrywaj nagrody - KONKURSY


Codziennie rano najświeższe informacje z Poznania i regionu na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kulinarne know how w Republice Słonecznej w Poznaniu [PROGRAM] - Poznań Nasze Miasto

Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto