MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Listopadowe Restaurant Day. Trzecia edycja kulinarnego święta w Polsce

Redakcja
Krzysiek Żyła
Po dwóch tegorocznych edycjach karnawału jednodniowych restauracji, organizatorzy zapowiadają kolejne wydarzenie. Tym razem 17 listopada.

W Polsce, Restaurant Day po raz pierwszy odbył się w maju 2012 roku, a kolejna edycja niedługo później, bo w sierpniu. Amatorom kulinarnych podbojów ciągle jest jednak mało, dlatego 17 listopada spontaniczne restauracje na nowo opanują polskie miasta.

Restaurant Day, czyli z czym to się je?

O co chodzi w tym całym przedsięwzięciu? Po pierwsze, trzeba lubić gotować i mieć pomysł na własną restaurację. Nieważne, czy chcesz zorganizować piknik na kocu w parku czy zaprosić gości na taras swojego domu. Postawą jest swoboda działania.

Taki pomysł swojej jednodniowej restauracji trzeba zgłosić na stronie restaurantday.org. Potem nadaj jej nazwę, ustal menu oraz godziny otwarcia i to wszystko. Jesteś gotów.

Restaurant Day narodził się w 2011 roku w Finlandii i od tej pory odbywa się co kilka miesięcy w wielu krajach na świecie. Najbliższy zaplanowano na 17 listopada. Jest więc jeszcze trochę czasu by wymyślić i otworzyć własną restaurację.

Kuchnia jesienna. Hiszpańsko-francuska

- Idea Restaurant Day trafiła w samo sedno mojego zapotrzebowania. Bałam się otworzyć stałej restauracji, a możliwości jakie daje RD, czyli powołanie do życia jednodniowej, spontanicznej restauracji bardzo mi się spodobał. Dlatego też, w maju tego roku zdecydowałam się zorganizować pierwsze polskie wydanie Restaurant Day - mówi Aleksandra Gerlach z Poznania, pionierka RD w naszym kraju.

- W tym listopadzie zapraszam wszystkich na dziedziniec Starego Browaru w Poznaniu. Będę serwowała kuchnię jesienną, z produktów, które są nam teraz dostępne. Dominować będzie kuchnia francuska i hiszpańska, więc nie spodziewałabym się naleśników w czekoladzie - zaznacza Aleksandra.

Oprócz "Pugi", czyli kuchni reprezentowanej przez Aleksandrę Gerlach, na dziedzińcu Browaru będą mogły zaprezentować się też inni restauratorzy. - Niedługo ogłosimy konkurs, dla kucharzy chcących przyłączyć się do poznańskiej edycji RD. Wystarczy podesłać proponowane przez siebie menu oraz zdjęcia swoich dań. Potem jury, ze mną w składzie wybierze trzech zwycięzców, którym zaprosimy do wspólnego świętowania w Poznaniu. Wszystkich serdecznie zapraszamy - kończy Aleksandra.

Restauracje biorące udział w listopadowym Restaurant Day w Polsce

  • No to jemy, Poznań, dziedziniec Starego Browaru
  • Itali Arte, Poznań, Libelta 29
  • Galicyjski Kiermasz, Kraków, plac Jana Nowaka-Jeziorańskiego
  • Ola Mała Gotuje, Kraków (miejsce do uzgodnienia)
  • Bal mocno kulinarny, Kraków, Ślusarska
  • Żyj aby jeść, Danny Kitchen, Łódź, Rewolucji 1905 roku
  • La Monique, Łódź, Rentowna
  • Soul kitchen, Warszawa, Noakowskiego 16
  • Jedzenia do rzeczy, Wrocław (miejsce do uzgodnienia)

 

**

**

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto