5 z 7
Poprzednie
Następne
Nie jedz na surowo – ugotuj! Zobacz, jakie warzywa i owoce są zdrowsze po ugotowaniu [TOP 6 – 16.06.2020]
Te owoce i warzywa są zdrowsze po ugotowaniu, niż na surowo! Sprawdź! [TOP 6]
4. POMIDORY Świeże pomidory, najlepiej prosto z ogródka - ciężko się im oprzeć nie tylko latem, gdy przypada na nie najlepszy okres. Jednak to gotowanie uwalnia z pomidorów likopen - silny przeciwutleniacz, który obniża ryzyko raka i ataków serca. Gotowanie pomidorów rozbija ich ściany komórkowe i uwalnia tak pożądany likopen, aby nasz organizm mógł się nim cieszyć. Czytaj też: Nie jedz tego rano! Top 8 rzeczy, których nie powinno się jeść na śniadanie [zdjęcia] Wprawdzie jednocześnie gotowanie zmniejsza zawartość witaminy C w pomidorach, ale źródeł witaminy C jest znacznie więcej niż likopenu w warzywach i owocach powszechnie spożywanych, więc taki kompromis jest tego wart.