MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
4. POMIDORY

Świeże pomidory, najlepiej prosto z ogródka -...
fot. Pixabay

Nie jedz na surowo – ugotuj! Zobacz, jakie warzywa i owoce są zdrowsze po ugotowaniu [TOP 6 – 16.06.2020]

Te owoce i warzywa są zdrowsze po ugotowaniu, niż na surowo! Sprawdź! [TOP 6]

4. POMIDORY Świeże pomidory, najlepiej prosto z ogródka - ciężko się im oprzeć nie tylko latem, gdy przypada na nie najlepszy okres. Jednak to gotowanie uwalnia z pomidorów likopen - silny przeciwutleniacz, który obniża ryzyko raka i ataków serca. Gotowanie pomidorów rozbija ich ściany komórkowe i uwalnia tak pożądany likopen, aby nasz organizm mógł się nim cieszyć. Czytaj też: Nie jedz tego rano! Top 8 rzeczy, których nie powinno się jeść na śniadanie [zdjęcia] Wprawdzie jednocześnie gotowanie zmniejsza zawartość witaminy C w pomidorach, ale źródeł witaminy C jest znacznie więcej niż likopenu w warzywach i owocach powszechnie spożywanych, więc taki kompromis jest tego wart.

Zobacz również

Zarobki w Morskim Oddziale Straży Granicznej. Jesteście zaskoczeni?

Zarobki w Morskim Oddziale Straży Granicznej. Jesteście zaskoczeni?

Horoskop na piątek dla wszystkich znaków zodiaku

Horoskop na piątek dla wszystkich znaków zodiaku

Polecamy

Nie jedz ryb z Bałtyku! W naszym morzu wykryto najbardziej toksyczny metal

Nie jedz ryb z Bałtyku! W naszym morzu wykryto najbardziej toksyczny metal

To dlatego po odchudzaniu dopada cię  „efektu joje”.  Winny jest ten czynnik

To dlatego po odchudzaniu dopada cię „efektu joje”. Winny jest ten czynnik

Cesarskie cięcie przyczyną epidemii? Szczepionka u tych dzieci może nie zadziałać

Cesarskie cięcie przyczyną epidemii? Szczepionka u tych dzieci może nie zadziałać