4 z 7
Poprzednie
Następne
Nie jedz na surowo – ugotuj! Zobacz, jakie warzywa i owoce są zdrowsze po ugotowaniu [TOP 6 – 16.06.2020]
Te owoce i warzywa są zdrowsze po ugotowaniu, niż na surowo! Sprawdź! [TOP 6]
3. SZPARAGI Szparagi można jeść na surowo. Wystarczy odłamać zdrewniałe końcówki, jeśli są świeże to nie wymagają nawet obierania. Można je podawać w sałatce a lekko zblanszowane będą świetnym dodatkiem do jajek. Czytaj też: Nie jedz tego rano! Top 8 rzeczy, których nie powinno się jeść na śniadanie [zdjęcia] Jednak gotowanie szparagów zmiękcza ich grube ściany, które utrudniają naszemu organizmowi wchłanianie witaminy A, C, E i kwasu foliowego. W przypadku szparagów gotowanie powoduje również, że przeciwutleniacze, zwłaszcza kwas ferulowy, są bardziej dostępne dla organizmu.