6 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Sól? Dopiero na końcu!...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/d6/0c/6374b82e1cbda_o_large.jpg)
fot. pixabay, zdjęcie ilustracyjne
Takie są najczęściej popełniane błędy w trakcie gotowania - sprawdź, czy też to robisz. Rady szefa kuchni
Sól? Dopiero na końcu!
Przygotowujesz smażone ziemniaki? Nie przyprawiaj ich i nie sól w trakcie smażenia. Dodanie soli i przypraw w procesie smażenia ziemniaków uwolni zawartą w nich wodę. To sprawi, że ziemniaki zamiast smażyć, zaczną się gotować, przez co nie wytworzy się chrupiąca "skórka". Ziemniaki pozostaną miękkie i papkowate. Również nie powinniśmy solić, przyprawiać czy dodawać oleju do gotującego się ryżu - ziarna stracą swoją konsystencję, będą kleiste lub rozpadające się.
► Rada szefa kuchni: Smaż ziemniaki bez soli i posól je dopiero po zdjęciu ich z patelni. Gotuj ryż w nieosolonej wodzie i doprawiaj dopiero po ugotowaniu.
Zobacz więcej rad szefa kuchni i sprawdź, jakich błędów nie popełniać, przygotowując posiłki ►►►