MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sól? Dopiero na końcu!...
fot. pixabay, zdjęcie ilustracyjne

Takie są najczęściej popełniane błędy w trakcie gotowania - sprawdź, czy też to robisz. Rady szefa kuchni

Sól? Dopiero na końcu!

Przygotowujesz smażone ziemniaki? Nie przyprawiaj ich i nie sól w trakcie smażenia. Dodanie soli i przypraw w procesie smażenia ziemniaków uwolni zawartą w nich wodę. To sprawi, że ziemniaki zamiast smażyć, zaczną się gotować, przez co nie wytworzy się chrupiąca "skórka". Ziemniaki pozostaną miękkie i papkowate. Również nie powinniśmy solić, przyprawiać czy dodawać oleju do gotującego się ryżu - ziarna stracą swoją konsystencję, będą kleiste lub rozpadające się.

Rada szefa kuchni: Smaż ziemniaki bez soli i posól je dopiero po zdjęciu ich z patelni. Gotuj ryż w nieosolonej wodzie i doprawiaj dopiero po ugotowaniu.

Zobacz więcej rad szefa kuchni i sprawdź, jakich błędów nie popełniać, przygotowując posiłki ►►►

Zobacz również

Nalewka lawendowa na stres i problemy z zasypianiem. Wypróbuj prosty przepis

NOWE
Nalewka lawendowa na stres i problemy z zasypianiem. Wypróbuj prosty przepis

Quiz przed meczem Polska - Austria. Jak dobrze znasz kraj naszego przeciwnika?

NOWE
Quiz przed meczem Polska - Austria. Jak dobrze znasz kraj naszego przeciwnika?

Polecamy

Modna dieta może poprawiać pamięć. Działa pozytywnie na mózg

Modna dieta może poprawiać pamięć. Działa pozytywnie na mózg

Wyśmienita zapiekanka z mięsem mielonym. Szybka i prosta do wykonania

Wyśmienita zapiekanka z mięsem mielonym. Szybka i prosta do wykonania

Znasz polski „pałac Disneya”? To bajkowe miejsce skrywa mnóstwo atrakcji

Znasz polski „pałac Disneya”? To bajkowe miejsce skrywa mnóstwo atrakcji