Poznańskie targi spożywcze nie różnią się niczym od tych organizowanych w Europie od dawna, a nawet często je przewyższają. Przyczyna tkwi w pełnej profesjonalizacji imprezy. Konsekwentnie, od kilku lat, dawna Polagra-Food dzieli się na bardziej specjalistyczne targi i salony. Najpierw wydzielone z niej zostały targi technologii spożywczych Polagra-Tech, a w tym roku jako samodzielne wydarzenie zaprezentowały się targi gastronomiczne Gastro Trendy.
Kawa trzyma się bardzo mocno
Już po pierwszym dni Polagry-Food, Polagdy-Tech i Gastro Trendów widać dokładnie, które sektory branży kryzysowi się oparły. Z roku na rok na poznańskich targach spożywczych rośnie ilość wystawców z branży kawowej. Polacy polubili dobrą kawę, poznali jej smak i coraz trudniej jest przekonać ich, że to co w jeszcze w wielu barach i kawiarniach jest serwowane nosi nazwę kawy. Duża w tym zasługa Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Wysokiej Jakości i jednego z jego założycieli – Tomasza Obracaja. Od kilku lat razem ze swoją Akademią Kawy szerzy wiedzę na temat tego aromatycznego napoju. – Nie chcemy deklarować, że jeden gatunek kawy jest lepszy od innego – wyjaśnia Tomasz Obracaj. – Ważne jest, by dobrą jakościowo kawę umieć dobrze podać.
Od ubiegłego roku rozgrywana jest w Poznaniu Olimpiada Kawy, czyli mistrzostwa Polski sieci kawowych. W tym roku swoich przedstawicieli zdecydowało się wystawić pięć polskich sieci. Dwuosobowe drużyny rywalizują w czterech kategoriach. W poniedziałek rozegrano konkurencję Latte Art. I Coffe in Good Spirits (czyli alkoholowe drinki oparte na bazie espresso). We wtorek dwie ostatnie konkurencje – espresso na czas oraz cup testing, czyli rozpoznawanie gatunków kawy po jej smaku i zapachu.
Gastronomii kryzys nie straszny
Niezwykle bogato prezentuje się także oferta skierowana dla gastronomii – zarówno dla tych restauratorów, którzy już własny biznes prowadzą, jak i dla tych, co o jego otwarciu dopiero myślą. Gastro Trendy to nie tylko wystawa sprzętu do każdego baru czy restauracji. Tu można uzyskać kompleksową poradę, jaki piec kupić do jakiej wielkości lokalu, jakie potrzebne będzie oprzyrządowanie, czy też w końcu w jaki sposób wyposażyć nie tylko bar, ale i całą salę restauracyjną. A czym by były urządzenia kuchenne bez możliwości sprawdzenia co potrafią? Większość wystawców, po raz kolejny, zatrudniła prawdziwych mistrzów kuchni, by przez cały czas targów przyrządzali różne dania. Cały czas opowiadając co i w jaki sposób robią.
Oprócz pokazów na stoiskach warto odnotować zorganizowane po raz drugi pokazy pod wspólnym hasłem „Mięso w krainie przypraw”. Producenci wszelkiego rodzaju zalew, przypraw, macerat, etc. starają się pokazać (czytaj: dać spróbować każdemu) jakie możliwości niesie ze sobą ich produkt. Większość z nich zwraca uwagę nie tylko na walory smakowe, jakie można dzięki niemu uzyskać, ale także na naturalne pochodzenia składników, brak chemicznych dodatków. U wystawców Międzynarodowego Salonu Dodatków do Żywności można dowiedzieć się, że współczesne dodatki to nie tylko chemiczne ulepszacze czy konserwanty.
Nowoczesne maszyny dbają o klimat
Część technologiczną targów, czyli Polagrę-Tech zdominowały w tym roku maszyny i urządzenia dla przemysłu mięsnego. Wszystko za sprawą cykliczności organizowania poszczególnych salonów. Takie maszyny są z całą pewnością mniej widowiskowe niż obecne w zeszłym (i przyszłym) roku piece piekarskie, linie produkcji ciastkarskiej i cukierniczej. Jednak organizatorzy targów zadbali, aby także i tu znalazły się elementy pokazowe. W pawilonie piątym działa zakład produkcji wędliniarskiej przez cały czas produkujący kiełbasy. W poniedziałek była to biała kiełbasa, we wtorek – wędliniarze będą próbowali ustanowić rekord na najdłuższą kiełbasę targową, a w następne dni smakować będziemy kiełbasę śląską i krupniok.
W czasie Polagry-Tech obraduje Międzynarodowy Kongres Ochrony Klimatu w Chłodnictwie, Klimatyzacji i Technice Pomp Ciepła. Fachowcy z całej Europy dyskutują między innymi o konieczności zaprzestania (zgodnie z unijnymi dyrektywami) stosowania we wszystkich urządzeniach chłodniczych dotychczas powszechnie używanego środka R22.
Na koniec trzeba wspomnieć o dwóch bardzo dużych branżach obecnych na Polagrze-Food. Z roku na rok coraz większą powierzchnię wystawienniczą zajmują producenci przetworów mlecznych. Sery, mleka, jogurty, masła zajmują cały pawilon nr 9. W tym roku, także znacznie większa niż w ubiegłych latach, jest ekspozycja win i wyrobów alkoholowych.
Przeczytaj także: |
Egzotyczne smaki regionów Czy wiecie, jak smakuje... ścierka albo kopa pszczyńska? Potrawy o tak przedziwnych nazwach można znaleźć w Poznaniu tylko w jednym miejscu: na kiermaszu "Smaki Regionów". |
Mój Modny Poznań serwis specjalny | TRANSFERY 2009 | KONKURSY MM POZNAŃ sprawdź co możesz wygrać |
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?