Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Theo Vafidis gotuje w Poznaniu

Redakcja
Greckiego mistrza kuchni – Theo Vafidisa spotkaliśmy, gdy prezentował w Poznaniu możliwości urządzenia, które może zrewolucjonizować domowe gotowanie.

Przed wejściem do sklepu Media Markt w Galerii King Cross Marcelin stanęło w sobotę niewielkie stoisko, a z głośników rozlegał się doskonale rozpoznawalny głos Theo Vafidisa. Pokaz kulinarny w wykonaniu mieszkającego od lat w Polsce Greka nie przypomina jednak prezentacji umiejętności kucharzy, jakie co jakiś czas możemy w Poznaniu oglądać. To bardziej show jednego kucharza, który nie jest skupiony na sobie i swoich umiejętnościach, a cały czas do rozmowy, zabawy, dyskusji i wspólnego gotowania wciąga zaciekawioną publiczność. To także źródło wiedzy kulinarnej, której próżno możemy szukać w podręcznikach.

- Czy wiecie dlaczego czarne oliwki, jakie często kupujecie w sklepach mają identyczny kolor? – pytał Theo Vafidis i nie doczekawszy odpowiedzi wyjaśniał: - Ponieważ są farbowane. W rzeczywistości tylko zielone oliwki mogą mieć identyczny odcień. Czarne musza się różnic kolorami, wtedy wiemy, ze są naturalne.

Theo Vafidis prezentował poznaniakom możliwości nowego urządzenia o nazwie Cooking Chef. I chociaż to sprzęt kuchenny z wyższej półki (także tej cenowej) to jego możliwości są rzeczywiście imponujące – oprócz funkcji do jakich się przyzwyczailiśmy w różnego rodzaju robotach i malakserach, wyposażony został w indukcyjną płytę grzewcza umożliwiającą od razu gotowanie.

- To jest maszyna która naprawdę robi wszystko – zapewnia Theo Vafidis. - Kiedy chodziłem do szkoły gastronomicznej takiego sprzętu nie mieliśmy, był tylko jeden piec, który miał trzy oznaczenia „1”, „2” i „3”. Ani temperatury, ani czasu. Dzisiaj jest wszystko nowoczesne.

Swoją role w czasie takich prezentacji Theo rozumie dwojako. Przede wszystkim prezentuje możliwości urządzenia, ale także uczy jak pracować w kuchni (nie tylko na Cooking Chefie).
- Dzisiaj edukacja jest bardzo ważna – przekonuje Vafidis. – Na przykład na Cooking Chefie możemy robić zupę, tylko musimy wiedzieć o trzech bardzo ważnych rzeczach: jakie produkty musimy wykorzystać, ile czasu na to potrzebujemy i w jakiej temperaturze. I jak ustawić mieszadła misy. I już potrawa jest gotowa.

Bo umiejętności, jakich zdobędziemy oglądając pokaz Theo Vafidisa przydadzą się w każdej kuchni. Warto pamiętać, ze najpierw wrzucamy warzywa twardsze, jak na przykład marchewka, a dopiero później te bardziej miękkie, jak papryka. Warto także zastąpić cebulę białą częścią pora, jeszcze bogatszego w witaminy.

- Dziś robię dwie potrawy: polędwice i filet z kurczaka – wyjaśnia Theo Vafidis. - Na jedną potrzebuję 12 minut,  na drugą 14 minut. Dlatego nie lubię słuchać ludzi, którzy mówią, że nie mają czasu gotować. Cooking Chef Kenwooda to idealna maszyna, w czasie, kiedy się gotuje, ty możesz robić coś zupełnie innego.

Przy wyliczaniu zalet urządzenia mistrz kuchni wspomina o jeszcze jednej bardzo ważnej rzeczy – ugotowana na przykład zupa może być cały czas ciepła, w oczekiwaniu na powrót do domu kolejnych członków rodziny. Wystarczy ustawić mieszadło na obrót co trzy minuty i temperaturę na 20 stopni.
- W innym przypadku musisz wykorzystać mikrofalówkę, której nie polecam – dodaje Vafidis. - Kucharze nie korzystają z takich wynalazków. Jest patelnia, jest piec, jest garnek… i w ten sposób możemy podgrzewać jedzenie, a nie korzystać z mikrofalówki.

Podajemy Wam przepis na filet z kurczaka z cukinią, porem i suszonymi pomidorami w ziołach, który na Cooking Chefa opracował Theo Vafidis, ale który możecie zaadaptować do swoich kuchennych urządzeń.

Składniki na cztery porcje: filet z kurczaka – 600g, czosnek – 2 ząbki, marchew – 1 szt., cukinia – 1 szt., por – 2 szt. (tylko biała część), wino białe wytawne – 100 ml, pomidory Serco całe w soku – 300 mml, pomidory suszone w oleju – 6 szt., świezy majeranej i rozmaryn – po 1 łyżce, oliwki Kalamatas bez pestki – 12 szt., ser Grawiera – 100 g., oliwa z oliwek extra virgin Theofilos – 5 łyżek, sól i pieprz – do smaku

Myjemy dokładnie i osuszamy filet z kurczaka oraz warzywa. Za pomocą malaksera kroimy w krążki marchewkę i cukinię oraz pora w mniejsze kawałki. Nożem kroimy suszone pomidory i oliwki. Przy pomocy blendera miksujemy pomidory Serco razem z sokiem i czosnkiem. Kroimy filety w kostkę. Rozgrzewamy w misie robota oliwę (temp. ustawiamy na max.). Zakładamy mieszadło uniwersalne i ustawiamy program mieszania 2. Wkładamy warzywa i podsmażamy je przez 2 minuty. Do misy wkładamy mięso, ustawiamy temp. na 80 st. C i dusimy je przez 4 minuty. Wlewamy wino i dusimy kolejne 2 minuty. Dodajemy zmiksowane pomidory, suszone pomidory i oliwki. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dusimy w 80 st. C przez 6 minut. Dodajemy świeże zioła i mieszamy. Przed podaniem posypujemy tartym serem Grawiera.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto