Cukiernicy uwijają się m.in. w cukierni Piotra Koperskiego na osiedlu Przyjaźni. Zakład jest niewielki, więc nie ma tutaj aż tak nerwowej atmosfery. - Zdecydowanie większe zamieszanie panuje w naszej drugiej cukierni w Suchym Lesie - śmieją się cukiernicy.
Jak powstają pączki?
W zakładzie na Winogradach w czwartek rano przy pączkach pracują trzy osoby. Sam proces ich powstawania nie jest skomplikowany. Można go podzielić na pięć etapów. Najpierw trzeba przygotować ciasto drożdżowe. Z wielkiej masy, która najczęściej powstaje w wielkim mikserze, formuje się pączkowe kulki.
W drugim etapie surowe jeszcze pączki trafiają do dojrzewalni, gdzie rosną i nabierają właściwego kształtu. Po kilku minutach ciasto można już smażyć. Nie trwa to długo. Na tłuszczu pączki smażą się około 3 minut. W tym czasie obraca się je drewnianym patyczkiem.
Na zakończenie zostało jeszcze tylko nadziewanie i dekorowanie lukrem. Tak przygotowane pączki mogą już trafić na sklepowe półki. W cukierni Piotra Koperskiego w tym roku możemy je kupić za 1,80 zł.
Zobacz też: Przepis na pączki. Kinga Paruzel poleca [ZDJĘCIA]
Twórz Nasze Miasto razem z nami. Pisz na [email protected] lub zostaw nam wiadomość na Facebooku
ZEBRAliśmy nasze serwisy w jednym miejscu:
Wszystko o Lechu Poznań - BUŁGARSKA.PL: polub serwis na Facebooku
Filmy z Poznania i całej Wielkopolski - GŁOS.TV: polub serwis na Facebooku
Inwestycje i budownictwo w Wielkopolsce - DOM
Baw się i wygrywaj nagrody - KONKURSY
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?