To dzieje się z twoim organizmem, gdy jesz jajka! Kto powinien się nimi zajadać, a kto nie powinien jeść jaj?
Co jeszcze zawierają jajka?
Prócz tego, jajka zawierają, m.in: witaminę A, D, E, K, B12, kwas foliowy, wapń, potas, fosfor, siarkę, cynk, żelazo, kwasy omega-3, kwasy omega-6.
W jajkach znajduje się też żółty barwnik - ksantofil i luteina. Ksantofil zapobiega odkładaniu się złogów w tętnicach, a luteina chroni nasze oczy przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.
Przejdź do następnego slajdu ------>
Jajka zawierają również lecytynę, która rozbija cholesterol i tłuszcze na drobne cząstki, nie pozwalając by odkładały się one na ścianach naszych naczyń krwionośnych; reguluje ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie; chroni wątrobę przed powstawaniem kamieni żółciowych.
Cholina, która jest w składzie lecytyny, poprawia zaś funkcjonowanie naszego układu nerwowego.