4 z 7
Poprzednie
Następne
To dzieje się z twoim organizmem, gdy jesz jajka! Kto powinien się nimi zajadać, a kto nie powinien jeść jaj?
Z czego dokładnie składa się kurze jajko?
Prawie 75 proc. jajka to woda, ok. 13% to białko, 10 proc. to tłuszcze (3,8% tłuszcze jednonienasycone, 3,1% tłuszcze nasycone, 1,4 proc. tłuszcze wielonienasycone, 0,42 cholesterol), pozostała część to węglowodany. W 100 gramach jajek - 147 kcal, 12,6 gramów białka, 9,9 gramów tłuszczu, 0,8 gramów węglowodanów. Jedno jajko około 56 g - zawiera 80 kcal - z czego 20 kcal to białko, a 60 - żółtko.
(źródło: www.medonet.pl)
Przejdź do następnego slajdu ------>