TOP 10. Kulinarne przepisy na Wielkanoc [ZDJĘCIA]
MakowiecSkładniki: 40 dag mąki pszennej 15 dag masła 5 dag drożdży 3 łyżki kwaśnej śmietany pół utłuczonej laski wanilii lub otarta skórka z połowy cytryny 2 czubate łyżki cukru pudru 2 jajka 1 żółtko szczypta soli masa makowa Przygotowanie: Do przesianej mąki wlać cienkim strumieniem roztopione i schłodzone masło. Dodać jajka, cukier i drożdże rozmieszane w 3 łyżkach śmietany. Ciasto posiekać nożem. Zagnieść. Ciasto rozwałkować, nadając mu kształt prostokąta wielkości duże formy do pieczenia. Nałożyć masę makową i szybko zwinąć w rulon. Dokładnie zalepić końce. Całość zawinąć luźno w pergamin albo folię aluminiową (między ciastem a papierem bez trudu powinna się zmieścić nasza dłoń). Ostrożnie przenieść do podłużnej formy wysmarowanej masłem. Odczekać godzinę. Włożyć do średnio gorącego piekarnika. Piec 45-50 minut. Przepis: http://www.mojegotowanie.pl