Kino Kulinarne to jedna z najważniejszych sekcji odbywającego się w Poznaniu festiwalu Transatlantyk.
Międzynarodowy Festiwal Filmu i Muzyki
Transatlantyk 2012
15-22 sierpnia 2012
Wzrost znaczenia sztuki kulinarnej, z jakim mamy do czynienia w ostatnich latach, znalazł swoje odbicie w wielu dziedzinach życia. Pozornie zwyczajne przygotowywanie posiłków zyskało rangę procesu twórczego i stało się ważnym kluczem do duchowości współczesnego człowieka. Niezwykłość kulinarnego świata dostrzegli m.in. twórcy Festiwalu Filmowego Berlinale, którzy 6 lat temu po raz pierwszy zaprezentowali berlińskiej publiczności nowatorską sekcję filmową, w której pokazy filmu połączono z inspirowaną danym tytułem kolacją.
W 2012 roku w Berlinie pod hasłem „Trust in Taste” pokazano 15 filmów, starannie wyselekcjonowanych przez kuratora cyklu Thomasa Strucka, który czuwa także nad merytoryczną koncepcją poznańskiej edycji Kina Kulinarnego.
- Osią idei Kina Kulinarnego jest dostrzeżenie analogii pomiędzy sztuką filmową: obrazem i muzyką, a procesem kulinarnej kreacji, zaś kluczem jest odbiór angażujący absolutnie wszystkie zmysły. Pytania zadawane na ekranie chcemy utrwalić wyjątkowym doznaniem, zapisać na zawsze w pamięci naszych gości – mówi Jan AP Kaczmarek, twórca festiwalu Transatlantyk.
Mistrzowie kuchni, realizujący w Berlinie i Poznaniu autorskie interpretacje festiwalowych kolacji, to wielkie indywidualności. W ubiegłym roku w roli szefa kuchni polskiego Kina Kulinarnego występował Wojciech Modest Amaro, jeden z najbardziej utytułowanych w naszym kraju kucharzy, niedawno jako jedyny Polak wyróżniony przez przewodnik Michelin tytułem „Rising Star”.
W 2012 w tę rolę wcieli się Krzysztof Rabek z poznańskiej Hugo Restaurant. Reprezentuje on nową generację młodych, utalentowanych kucharzy, kierujących się filozofią prostego i kreatywnego gotowania, bazującego na wykorzystaniu lokalnych produktów zgodnie z rytmem pór roku. Doświadczenie, które ukształtowało jego styl zdobywał m.in. w Wielkiej Brytanii. Jest wyznawcą zasady „Respect for Food”, opartej na szacunku do produktów i otaczającej nas przyrody. Inspirują go Michel Bras, Andoni Luis Aduriz oraz Alain Passard.
- Chcę, żeby to była podróż do często zapomnianych już smaków dzieciństwa – przyznaje Krzysztof Drabek. – Do czasów, gdy jedzenie smakowało zupełnie inaczej, bo było bardziej naturalne.
W trakcie Festiwalu Transatlantyk 2012 przewidziano w Multikinie Poznań 51 pięć biletowanych, „kulinarnych” pokazów filmowych. Bilet na jeden seans w cenie 120 zł uprawnia do udziału w składającej się z 4 dań kolacji, która odbędzie się w restauracji hotelu Andersia. Dodatkową wartością wieczoru są z pewnością dyskusje z uznanymi twórcami sztuki filmowej i kulinarnej. W pokazach tegorocznego Kina Kulinarnego będzie mogło wziąć każdorazowo udział do 120 osób.
Repertuar Kina Kulinarnego 2012
W programie Kina Kulinarnego Festiwalu Transatlantyk 2012 pokazane zostaną filmy wyświetlane podczas tegorocznego 62. Festiwalu Berlinale. W Poznaniu zobaczymy m.in. hiszpański dokument Mugaritz B.S.O. współreżyserowany przez jednego z jego bohaterów - Felipe Ugarte, w którym perfekcyjnie splatają się dwa rodzaje sztuki: komponowanie muzyki i potraw. W drugiej z głównych ról występuje jeden z szefów kuchni, gwiazda berlińskiego Kina Kulinarnego – Andoni Luis Aduriz.
Mugaritz B.S.O. Hiszpania 2011 reż. Felipe Ugarte, Juantxo Sardon czas projekcji 72 min |
Niemiecko – amerykański Oma & Bella to portret dwóch starszych pań łączący wokół motywu przewodniego - jedzenia - przeszłość z teraźniejszością, sfilmowany przez wnuczkę jednej z nich. Obie bohaterki przetrwały Holocaust, nadal mieszkają w Berlinie i gotują według starych, przedwojennych przepisów.
Oma and Bella Niemcy / USA 2011 reż. Alexa Karolinski czas projekcji 75 min |
Jedynym filmem fabularnym pokazywanym podczas Kina Kulinarnego w Poznaniu będzie chińsko-tajwański Joyful Reunion. Ten film również ukaże splot losów dwóch pokoleń, które jednoczą się dzięki sztuce kulinarnej, tym razem jednak odkrywając przed poznańską publicznością sekrety kuchni azjatyckiej.
Joyful Reunion Ciny / Tajwan 2011 reżyseria: Tsao Jui-yuan w rolach głównych: Kuei Ya-lei, Kenneth Tsang, Blue Lan, Huo Siyan cyas projekcji: 107 min |
Przenikanie się kultur i tradycji pokazane zostanie podczas kolejnego wieczoru, tym razem z angielskim filmem Jerusalem on a plate, w którym światowej sławy kucharz Yotam Ottolenghi podczas powrotu do swego rodzinnego miasta będzie odkrywał sztukę gotowania w skomplikowanej sytuacji polityczno-kulturowej.
Entre les Bras (Step Up to the Plate) to francuski film dokumentalny Paula Lacoste. Ukazuje on proces przekazania restauracji synowi przez legendarnego szefa kuchni Michela Bras, wielokrotnie odznaczanego gwiazdkami Michelin. Międzypokoleniowa tradycja, relacje między ludźmi spajane przez gotowanie, kuchnia przez duże K są motywami przewodnimi filmu.
Entre les Bras (Step Up to the Plate) Francja 2012 reż. Paul Lacoste czas projekcji: 89 min |
Program Kina Kulinarnego 2012
16 sierpnia - Mugaritz BSO
Menu:
In Search Of…
Tatar, emulsja z żółtka i młode ziemniaki
Tęczowy pstrąg, zielony ogórek z agrestem i koperkiem
Polik ze świnki, serca z pora i owoce z czarnego bzu
Morela, mrożona maślanka z migdałami
17 sierpnia - Entre les Bras
Menu:
Generation
Królik, marynowana cukinia z emulsją z zielonej pietruszki
Makrela, piklowana czerwona cykoria z wiśniami
Cielęcina, wędzony szpik z grillowanym selerem
Owoce lasu, młode orzechy laskowe z granitą szczawiową
18.08 - Jerusalem on a plate
Menu:
Culinary Roots
Turbot, kalafior z kminkiem i pieczonym czosnkiem
Jagnięcina, raki z majonezem chlebowym i chrzanem
Wołowina, palony bakłażan z aronią i koprem
Kaszka manna, jeżyny z sezamkami
19.08 - Joyful Reunion
Menu:
Taste Of The Past
Młode sałaty, ziołą, warzywa z letnią truflą
Pomidor malinowy, kalarepa z pieprzem syczuańskim
Jajko z kury zielononóżki, młoda marchew z emulsją estragonową
Twarożek, konfitura z węgierek i czekoladą
20.08 - Oma & Bella
Menu:
Friendship
Śledź, pieczone cebulki i czarna porzeczka
Grasica, kurki z bobem i ziołową kaszą perłową
Kurczak zagrodowy, kukurydza z wędzoną ikrą z dorsza
Gruszka, ser owczy dojrzewający i miód pitny
Czytaj więcej o festiwalu Transatlantyk 2012: |
Festiwal Transatlantyk 2012: Będą Konfrontacje! Kilkanaście filmów zaliczanych do „kina zaangażowanego” złoży się na program specjalnej sekcji Transatlantyk Konfrontacje. |
Transatlantyk ożywi kino Bałtyk! Plenerowe kino Bałtyk działać będzie w czasie festiwalu Transatlantyk na placu przed budynkiem Concordii, czyli tam, gdzie stało kino Bałtyk! |
**
**
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?