Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Weganie piekli w Poznaniu

Justyna Laskowska
Justyna Laskowska
Muffinki dyniowe, ciasto cytrynowe, a może coś na ostro? W Ekowiarni odbył się pokaz pieczenia na słodko i pikantnie dla wegan i nie tylko.

Wszystko to w ramach I Poznańskiej Niedzieli Wegańskiej organizowanej przez kolektyw VegeOn.
- Postanowiliśmy zorganizować dzień poświęcony weganizmowi z racji tego, że 1 listopada przypadał Międzynarodowy Dzień Weganizmu - wyjaśnia Magda Jutrzenka z kolektywu VegeOn. - W ten sposób chcemy promować wegański styl życia i pokazać, że weganizm nie jest abstrakcją, ale czymś dla ludzi. 

Nie każdy wie, że weganizm to nie tylko sposób odżywiania, ale również sposób życia polegający na odrzuceniu wszystkiego, co w jakikolwiek sposób mogło mieć swoje źródło w cierpieniu zwierząt. Weganie unikają więc kosmetyków testowanych na zwierzętach oraz zawierających składniki pochodzenia zwierzęcego. Są również przeciwni noszeniu skórzanej odzieży, futer, czy np. ubrań z wełny. Jeżeli chodzi o jedzenie to eliminują z diety wszystkie składniki pochodzenia zwierzęcego m.in. nabiał, jajka czy miód.

Niedzielny pokaz gotowania prowadziły dwie kulinarne blogerki: Agata z "I love tofu" i Magda z "Hello Morning!".
- Pokaz kierujemy nie tylko do wegan, ale także do osób uczulonych na wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego - stwierdza Magda. - To, co gotujemy jest naprawdę do przyjęcia, my to jemy i jakoś funkcjonujemy, jak widać jesteśmy też zdrowi.

Oczywiście I Poznańska Niedziela Wegańska nie ogranicza się tylko do pokazu pieczenia. O godzinie 14.30 w kinie Muza odbędzie się pokaz nagrodzonego Oskarem dokumentu "Zatoka Delfinów", ukazujący odbywającą się w Japonii rzeź delfinów. Zobacz cały program I Poznańskiej Niedzieli Wegańskiej.

Jeżeli chcielibyście spróbować wegańskiej kuchni w domu, to prezentujemy kilka przepisów.
Muffinki dyniowe z owocami
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka startej na drobnych oczkach dyni
- 1/2 szklanki mleka sojowego
- 1/3 szklanki oleju
- dowolne owoce: jagody, aronie, suszona żurawina, rodzynki

Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce połącz składniki mokre. Dodaj mokre do suchych i dokładnie wymieszaj napowietrzając ciasto. Napełnij foremki na muffinki do 3/4 wysokości. Piecz przez 25-30 minut do tzw. "suchego patyczka". Gotowe!

Ciasto cytrynowe z malinami
Składniki
- 1 cytryna
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 3/4 szklanki wody
- 5 łyżek oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- pudełka malin

Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce o małych oczkach. Z połowy cytryny wycisnąć sok. Dodać do niego olej, ocet i wodę i dokładnie ze sobą wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier , wanilię i proszek do piezenia. Do suchych składników wlać płynne wi wymieszać przy pomocy miksera. Ciasto wyjdzie bardzo gęste. Przełożyć je do natłuszczonej foremki na tartę i ułożyć maliny. Piec przez ok. 20-25 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowe i wystudzone ciasto polać lukrem z 3/4 szklanki cukru pudru i 2-3 łyżek soku z cytryny.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto